"Съкровищница" от непознати ранни творби на Банкси ще бъдат показани публично за пръв път, съобщи Би Би Си.

Произведенията, сред които поздравителни картички за рожден ден и рекламно пано, са правени от британския уличен художник за приятелката му в периода 1994-1998 г.

Бившата приятелка на артиста, която иска да запази анонимността си, неочаквано е предложила "напълно неизвестните" произведения на изложбата "Изкуството на Банкси", каза кураторът ѝ Мишел Бурсма. Според него показването на произведенията е "изненадващо и наистина вълнуващо".

Експозицията, която се открива днес в Салфорд, представя 145 творби на Банкси, сред които са и известни произведения като "Момиче с балон" (2002) и "Хвърлящият цветя" (2003).

Изложбата, представена досега на много места по света, ще покаже и част от личната колекция на бивша партньорка на художника, която се свързала с тях, щом научила, че експозицията ще гостува в Салфорд, в района на Манчестър.

Кураторът каза, че дамата се свързала с него по електронна поща преди няколко седмици. В кореспонденцията тя разкрила и доста подробности за период от живота на вече световноизвестния творец, който държи на анонимността си. Кураторът бил скептичен, но от екипа му успели да удостоверят автентичността на предложените експонати. Изложбата гостува в Салфорд до 8 януари 2023 г., информира БТА.