Уличният артист Банкси пое отговорността за рисунката, която се появи преди дни на стената на бивш затвор, където е лежал и Оскар Уайлд.

Още с появата на изображението заради характерния стил се появиха предположения, че вероятно това е работа на пазещия анонимността си творец.

Рисунката на червената стена на бившата тъмница в Рединг показва затворник, който бяга по въже, на края на което виси пишеща машина.

Официалното потвърждение за авторството на Банкси дойде в четвъртък вечер, когато той публикува видео в инстаграм, уточнява „Гардиън“.

То е съпроводено с лаконичен коментар: „Голямото бягство“.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Видеото е изградено върху стар коментар от епизод от „Радостта от рисуването“ с Боб Рос. Започва с думите на американския художник: „Здравейте, аз съм Боб Рос. Добре дошли в „Радостта от рисуването“. Подготвихте всичките си материали и сте готови за фантастично рисуване с мен? Добре“.

След това камерата се обръща към Банкси, който носи стълб и спрейове в тъмнината.

Художникът, който предпочита да остане анонимен, вади статив и започва да рисува със спрей. Той носи фенерче на главата си, едно по едно нанася различните цветове. Когато върви към приключване, започва да се чува звукът на сирени.

По-късно камерата показва завършената стенна рисунка на дневна светлина, а Рос говори: „За мен рисуването означава свобода.  Мога да създам такъв свят, какъвто искам да видя, свят, част от който искам да бъда“.

Вижда се и как започват да се събират хора пред творбата, която се появи на стената на бившия затвор в понеделник.

Идват и двама полицаи, а гласът на Рос казва: „Това наистина е най-забавната част от цялата техника. Така че от всички нас тук бих искал да ви пожелая приятно рисуване и Бог да благослови приятеля ми“.

Сградата е мястото, в което Оскар Уайлд трябва да излежи двугодишна присъда за нарушаване на благоприличието. Не се използва като затвор от 2013 г., но все още се водят разгорещени дебати каква да е съдбата ѝ.

Правосъдното министерство на Великобритания, чиято е собственост е сградата, трябва да вземе решение до 15 март. Предложенията са мястото да се превърне в арт център. Има опасения, че може сградата да бъде продадена на строителни предприемачи.

Така че тази рисунка на Банкси се появява навреме, за да привлече вниманието към темата.

Кампанията за превръщането на бившия затвор в арт хъб вече получи подкрепа от Стивън Фрай, Джуди Денч, Кенет Брана и Натали Дормър.