С необичаен пример за почти единодушно гласуване Столичният общински съвет одобри Програма за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на София.

"За" гласуваха както вносителите от ГЕРБ-СДС, така и двете основни опозиционни сили в малкия парламент - БСП и "Демократична България".

Проектът предвижда обновяване на над 690 хил. кв. метра тротоари в столицата, с бюджет от 60 млн. евро. Една шеста от тях ще дойде директно от джоба на софиянци, а за останалите 50 млн. евро ще се кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка.

Програмата включва и понижения на тротоари, така че да са достъпни за детски и инвалидни колички, тактилни ивици за хората с увредено зрение, нови бордюри, парапети, антипаркинг колчета, ремонт на изкуствени неравности и засаждане на нови дървета.

Как се постигна почти пълно единодушие

По инициатива на председателя на СОС Георги Георгиев са проведени усилени политически консултации с опозицията, подчертават от ГЕРБ. В резултат на това са приети промени в първоначалната програма, които позволяват по-добър контрол на качеството на ремонта.

Сега на всеки 3 месеца ще бъде предоставян отчет по изпълнението от кмета на столицата, 

"Особено важно е да бъдат заложени засилени, ефективни гаранции за качество. Ето защо ще предоставим допълнителни финансови средства на районите – до 720 000 лв. без ДДС годишно от бюджета на Столичната община – с цел осигуряване на експерти, които да контролират качеството на изпълнението", коментира още Георгиев. "Постигнахме съгласие да увеличим с 50% сумата, която ще бъде предоставена на районите за пряко управление – по този начин не по-малко от 30 % от усвоената сума по дълга ще бъде директно отпусната на районните администрации. Припомням, че предвидихме справедлив критерий за разпределение – на база регистрирани по настоящ адрес жители и площ на тротоарните настилки".

Против е само Борис Бонев от "Спаси София"

Единственият, който гласува против програмата (четирима се въздържаха), бе независимият общински съветник Борис Бонев. Той се аргументира така:

"Няма как да подкрепя милиони да се изсипят в "програма за ремонт на тротоари" без да има списък с улиците, които ще се ремонтират, нито критерии как ще бъдат избирани те. Няма и стандарти за качествени и красиви настилки, а ще се продължи с плочици тип "кокалче", които освен грозни, се разпадат месеци след като са били наредени", отбеляза той във Фейсбук.

Според него програмата не е нищо повече от "поредното усвояване на милиони" и фалшива загриженост за тротоарите на столицата, които са в трагично състояние след 15 години управление на ГЕРБ.

"Жалко е, че ДБ и БСП за пореден път повярваха на фалшивите обещания на Фандъкова и подкрепиха ГЕРБ, вместо да ги принудят поне веднъж да си свършат работата. Заради тяхната лекомисленост, 120 милиона ще бъдат профукани без резултат", добавя Бонев.