Генералът, който изпълнява новата военна стратегия на президента Владимир Путин в Украйна, има репутация на жесток човек заради бомбардирането на цивилни при руската кампания в Сирия. Той е изиграл също известна роля при смъртта на трима протестиращи в Москва по време на неуспешния преврат срещу Михаил Горбачов през 1991 г., който ускори разпадането на Съветския съюз.

Генерал Сергей Суровикин, плешив и свиреп на вид, бе поставен начело на руските сили в Украйна на 8 октомври след смятана за колеблива дотогава инвазия, белязана от редица хаотични отстъпления и други неуспехи през близо осемте месеца на бойни действия.

Путин постави 56-годишния професионален военен начело на командването след взривяването на камион на стратегическия мост към Кримския полуостров, което смути Кремъл и създаде логистични проблеми за руските сили.

Русия отговори с поредица от удари в цяла Украйна, които според Путин имаха за цел да сринат енергийната инфраструктура и украинските военни командни центрове. Такива атаки продължават ежедневно, като електроцентрали и други съоръжения биват обстрелвани с крилати ракети и вълни от произведени в Иран безпилотни самолети.

Суровикин запазва и поста си на началник на военновъздушните сили - позиция, която може да помогне за координирането на въздушните удари с други операции.

По време на последните бомбардировки някои руски военни блогъри публикуваха изявление, приписвано на Суровикин, в което се изразява намерението му да продължи атаките с нестихваща сила в опит да накара правителството в Киев да се подчини.

"Не искам да жертвам руските войници в партизанска война срещу орди от фанатици, въоръжени от НАТО", цитират блогърите изявлението му. "Ние разполагаме с достатъчно технически средства, за да принудим Украйна да се предаде", казва още той.

Макар че достоверността на изявлението не може да бъде потвърдена, то изглежда отразява същия подход, който Суровикин приложи в Сирия, където ръководи разрушаването на цели градове, за да разгроми бунтовническата съпротива, без да обръща особено внимание на цивилното население. Тези безразборни бомбардировки предизвикаха осъждане от страна на международните групи за защита на правата на човека, а някои публикации в медиите го нарекоха "Генерал Армагедон“.

През 2017 г. Путин награди Суровикин с най-високото отличие на страната - "Герой на Руската федерация", и през 2021 г. го повиши в чин армейски генерал.

Кремълските ястреби похвалиха назначаването на Суровикин в Украйна. Евгений Пригожин, бизнесмен милионер, наричан "готвачът на Путин“ и собственик на известна частна военна компания, която играе ключова роля в боевете в Украйна, го похвали като "най-добрия командир в руската армия“.

Макар хардлайнерите да очакваха, че Суровикин ще засили ударите по Украйна обаче, първите му публични изявления след назначаването му звучаха по-скоро като признание за уязвимостта на руската армия, отколкото като гръмки заплахи.

В изказване по руската държавна телевизия Суровикин призна, че руските сили в Южна Украйна са в "доста трудно положение" пред лицето на украинската контраофанзива.

Във внимателно подготвени коментари, които Суровикин изглежда четеше от аутокю, той заяви, че по-нататъшните действия в региона ще зависят от развитието на бойната обстановка. Наблюдателите изтълкуваха изявлението му като опит да подготви обществеността за евентуално руско изтегляне от стратегическия южен град Херсон в Южна Украйна.

Суровикин започва военната си кариера в Съветската армия през 80-те години на миналия век и като лейтенант е назначен за командир на пехотен взвод. Когато по-късно се издига до командващ военновъздушните сили, това предизвиква смесени реакции във военната йерархия, тъй като за първи път тази длъжност се дава на офицер от пехотата.

През 1991 г. той се оказва в центъра на политическа буря.

Когато твърдолинейни членове от старата гвардия на Комунистическата партия извършват опит за преврат през август същата година, свалят за кратко Горбачов и изпращат войски в Москва, за да въведат извънредно положение, Суровикин командва един от механизираните пехотни батальони, които навлизат в столицата.

Народната съпротива бързо се разраства и в последните часове на тридневния преврат протестиращите блокират брониран конвой, воден от Суровикин, и се опитват да подпалят някои от превозните средства. В настъпилото меле двама протестиращи са застреляни, а трети е смазан смъртоносно от брониран автомобил.

Превратът се проваля по-късно същия ден, а Суровикин бързо е арестуван. Той прекарва седем месеца зад решетките в очакване на разследване, но в крайна сметка е оправдан и дори повишен в чин майор, тъй като разследващите стигат до заключението, че само е изпълнявал задълженията си.

Друг труден момент в кариерата му настъпва през 1995 г., когато Суровикин е осъден за незаконно притежание и търговия с огнестрелни оръжия, докато учи във военна академия. Осъден е на една година затвор, но присъдата бързо е отменена.

Постепенно се издига в йерархията, командвайки части, изпратени в бившата съветска република Таджикистан, ръководи войски, изпратени в Чечения, и служи на други постове в цяла Русия.

През 2017 г. е назначен за командир на руските сили в Сирия, а през 2019 г. служи там за втори път, докато Москва се опитва да подкрепи режима на президента Башар Асад и да му помогне да си възвърне позициите в условията на опустошителна гражданска война.

В доклад за 2020 г. "Хюман Райтс Уоч" посочи Суровикин, заедно с Путин, Асад и други фигури, като носещи командна отговорност за нарушенията по време на сирийската офанзива в провинция Идлиб през 2019-20 г.

Според руските медии той очевидно има темперамент, който не го прави особено харесван сред подчинените му. Един от офицерите, служили под командването на Суровикин, се оплакал пред прокурори, че генералът го е пребил, след като се ядосал заради начина, по който е гласувал на парламентарните избори; друг подчинен според съобщенията се е прострелял. Разследващите не са установили нарушения и в двата случая.

Досегашните му постижения в Сирия може да са били фактор за назначаването му в Украйна, тъй като Путин се опитва да повиши залозите и да обърне поредицата от унизителни поражения.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който неведнъж е призовавал за засилване на ударите в Украйна, похвали Суровикин като "истински генерал и воин, опитен, далновиден и силен, който поставя патриотизма, честта и достойнството над всичко“.

"Обединената група войски сега е в сигурни ръце“, заяви подкрепяният от Кремъл Кадиров, изразявайки увереност, че той ще "подобри ситуацията".