Социалната платформа Twitter все пак ще предостави данни за това колко фалшифи акаунти ползват услугата в опит да спасят сделката с Илон Мъск, съобщи Digital Trends.

Малко след като собственикът на Tesla и SpaceX направи офертата за 44 млрд. долара за социалната мрежа, той обяви, че има съмнения в официалната информация за броя фалшиви акаунти.

Според Twitter само 5% от 229-те милиона потребители не са реални хора или компании. Мъск обаче смята, че реалното число е много по-голямо, а това може да има сериозен ефект върху рекламодателите на платформата и да намали потенциалните приходи от нея - и в този случай сумата, която той предложи, е твърде голяма.

Ключово е обаче, че Мъск повдигна този въпрос, след като подписа офертата, с която се е отказал частично от подобни проверки. Сделката трябва да приключи след няколко месеца, ако всичко е наред, но ако милиардерът реши да се откаже от покупката, трябва да плати 1 млрд. долара обезщетение.

Първоначално ръководството на Twitter отказа да предостави подобни данни. Сега обаче ще дадат достъп на хората на Мъск до т.нар. "пожарникарски маркуч", вътрешен термин за необработените данни, които минават през услугата всекидневно - стотици милиони туитове. Там са и данните за устройствата, от които се туитва, и всякаква друга информация, която след обработка лесно може да покаже колко са фалшивите акаунти и колко - истинските.

Около две дузини компании имат достъп до тази информация за изследвания и анализ - срещу сериозно заплащане. 

Според някои анализатори обаче това едва ли ще спаси сделката - Мъск е усетил, че покупката на Twitter вреди на другите му бизнеси (Tesla вече е със сериозни загуби на борсата) и просто си търси повод да се откаже.