Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати дългогодишната програмата за изкупуване на облигации, а също така сигнализира за серия от повишения на лихвите, която вероятно ще започне от юли с втора стъпка през септември, ако перспективите за инфлацията не се подобрят. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на банката след днешното й заседание.

На фона на рекордно високата инфлация от 8,1 на сто, която продължава да расте, ЕЦБ сега се опасява, че ръстът на цените се засилва и може да се превърне в спирала заплати-цени, от която е трудно да се излезе. Това според банката поставя край на десетилетие на анемичен ръст на инфлацията, и те предвещава нова ера на по-високи цени.

ЕЦБ обяви, че ще прекрати програмата за изкупуване на облигации от 1 юли, след което ще повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта по-късно през същия месец, а през септември ще ги увеличи отново, като е възможно покачването му да е дори по-голямо, ако нивата на инфлация го налагат.

"Управителният съвет (на ЕЦБ - б. р.) възнамерява да повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта на заседанието си за паричната политика през юли", заявиха от институцията, след което добавиха: "Ако средносрочната перспектива за инфлация се запази или се влоши, по-голямо увеличение ще бъде подходящо на срещата през септември".

Бързото нарастване на инфлацията първоначално беше предизвикано от скока при цените на енергията, но разходите за храна и услуги сега също растат.

Размерът на повишаването на лихвените проценти за ограничаване на ръста на цените беше интензивно обсъждан от ръководството на централната банка, като главният й икономист Филип Лейн предпочете покачванията с 25 базисни пункта през юли и септември, но според различни мнения увеличенията трябва да бъдат с 50 базисни пункта.

ЕЦБ отново преразгледа нагоре прогнозите си за инфлацията, като сега очаква тя да бъде 6,8 на сто за 2022 г., докато предишната оценка беше за 5,1 на сто. През идната година инфлацията вероятно ще намалее до 3,5 на сто, а през 2024 г. - до 2,1 на сто според банката.

"Управителният съвет очаква, че ще бъде подходяща постепенна, но устойчива посока на по-нататъшни увеличения на лихвените проценти", се казва още в изявлението на ЕЦБ, която казва, че ще се погрижи инфлацията да се върне до0 целевите си стойности от 2 на сто в средносрочен план.

Макар и обявила първото покачване на лихвите си от повече от десетилетие, ЕЦБ все още изостава от по-голямата част от световните си "колеги", включително УФР на САЩ и "Банк ъв Ингланд", които вече покачиха лихвите си агресивно и обещават още действия, за да контролират инфлацията.

БТА