След тридневно първо заседание 48-ото Народно събрание най-после избра своя председател. Той е Вежди Рашидов от ГЕРБ - най-възрастният депутат, подкрепен днес с гласове на своята партия, ДПС, БСП и "Български възход". С това решение България за пръв път избра българин от турски произход на поста.

Българският президент Румен Радев влезе в словесна конфронтация с журналист на Клуб Z, след като не му хареса въпросът - дали Словакия е получила ракети „Пейтриът“, след като е предоставила на Украйна съветските системи С-300. Подобни има и България, но досега ние отказваме да ги предоставим. Радев обясни гневно, че ракетите, разположени в Словакия, не са словашки, а на НАТО... Макар страната да е членка на Алианса.

Междувременно в самата Украйна са заплашени ключови енергийни структури - според президента Володимир Зеленски Русия е заложила експлозиви на ВЕЦ в Херсонската област. Кремъл очаквано твърди, че всъщност украинците готвят саботаж срещу централата.

Помощта на Украйна от ЕС ще бъде по около 1,5 млрд. всеки месец през следващата година, съобщи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен след Европейския съвет днес. Остава неясно каква част от парите Киев ще трябва да възстанови.

Великобритания остана без премиер вчера, след като Лиз Тръс подаде оставка след най-краткото управление в историята. Бившият премиер Борис Джонсън има шанс да се върне като лидер на консерваторите - и правителството.