„Вие написахте ли си домашното?“

С този контравъпрос президентът Румен Радев отговори на въпрос на Клуб Z тази сутрин в Брюксел, в началото на втория ден от Европейския съвет.

Повод бе вчерашният диалог между Клуб Z и държавния глава - дали Словакия е получила ракети „Пейтриът“, след като е предоставила на Украйна ракетни системи С-300. Такива ракети има, но те са на разположените в Словакия дивизиони от Германия и Нидерландия. Те са там по смисъла на колективната отбрана на НАТО.

Така пък ние отговорихме на въпроса на Радев какво сме установили.

„Значи, обърнахте темата съвсем. Имах подробни разговори с премиера на Словакия. Нямат. Нямат никакви намерения в момента и планирана финансова възможност“, каза той.

Очевидно президентът имаше предвид, че Братислава няма намерение да купува „Пейтриът“. Подобен въпрос или твърдение не е имало от страна на Клуб Z.

„Разберете, това са големи разходи, които се планират, тригодишни бюджетни прогнози и по-надалеч. Словакия няма в момента никаква заявка да си доставя зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“, продължи Радев.

Той припомни, че там има формирования от страни съюзници, които не се знае колко време ще останат. В тях няма словашки военнослужещи. Ракетите не принадлежат на Братислава и не се знае кога ще се оттеглят от страната.

Дивизионите "Пейтриът" в Словакия действително не са словашки, но част от смисъла на колективната отбрана на НАТО, е че скъпите въоръжения могат да бъдат споделяни. По същия начин натовски самолети (американски, холандски, испански) дават периодично бойни дежурства над България, за да компенсират нейния недостиг на изтребители. 

Чак след това, след припомняне, държавният глава отговори на нашия въпрос. Попитахме го има ли готовност сред страните членки, включително България, за предоставянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Това бе поискано вчера от украинския президент Володимир Зеленски във видеообръщение до европейските лидери.

„Не, не е дискутиран този въпрос“, бе отговорът на Радев.