Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Сергей Шойгу са говорили днес по телефона, съобщиха Пентагонът и руската официална информационна агенция ТАСС.

Подробности за съдържанието на разговора няма. Източниците подчертават, той е бил първият между двамата от май месец насам.

В триредовото съобщение на Пентагона се казва, че Остин е "подчертал важността от поддържането на линии на комуникация насред продължаващата война срещу Украйна".

"Шойгу проведе преговори с министъра на отбраната на САЩ", пише ТАСС, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната. "Те обсъдиха ситуацията в Украйна и международната сигурност".

Руският президент Владимир Путин не планира да разговаря с американския си колега Джо Байдън, след разговора на отбранителтите им министри, пише ТАСС, позовавайки се на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

След разговора с Шойгу Остин се обадил на украинския си колега Олексий Резников, посочва Украинската агенция УНИАН, цитирайки изявление на Пентагона.

По време на разговора Остин е потвърдил "непоколебимата ангажираност на Съединените щати да подкрепят способността на Украйна да се противопостави на руската агресия" и е уверил, че американската военната помощ на украинската армия ще продължи.

„Остин подчерта продължаващата подкрепа на международната общност за укрепване на трайната сила на Украйна и поддържане на способността на Украйна да се защитава в бъдеще, както е видно от ангажиментите за помощ в сигурността, поети от съюзниците и партньорите на последната среща на контактната група по украинската отбрана през октомври 12. Двама лидери обещаха да останат в близък контакт“, казаха от Пентагона.