Над 200 хиляди души бяха мобилизирани в Русия, откакто президентът Владимир Путин обяви на 21 септември частична мобилизация във връзка с войната в Украйна. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Официалната цел е в армията да бъдат взети 300 хиляди запасняци, които имат военен опит и полезни умения.

"Обучението на състава на новосформираните подразделения се провежда в 80 военни обекта и в шест тренировъчни центъра", изтъкна днес руският министър на отбраната на правителствено заседание.

Той отбеляза, че в районите на сраженията мобилизираните ще бъдат придружавани от бойни части, които вече са се сражавали в Украйна.

По думите на Шойгу "голям брой" хора сами са се явили във военните комисариати, още преди да са били призовани от властите. Той обаче не посочи конкретни числа.

Мобилизацията обаче предизвика и сериозни опасения в Русия, като в някои региони имаше демонстрации против мярката. Освен това стотици хиляди мъже напуснаха територията на Руската федерация, именно за да не бъдат мобилизирани.

Кремъл призна, че при мобилизацията са били допуснати и грешки, като например мобилизирането на студенти, възрастни хора или хора със заболявания.