В предишната статия за начинаещи крипто инвеститори ви информирахме как да съхранявате закупеното количество крипто и разгледахме видовете портфейли. И нека си признаем, управлението на криптовалути не е лесно. Притежаването на цифровите активи означава да поемете отговорност за вашите средства и тяхната сигурност.

Крипто пазарът отбеляза голям растеж през последните години. С възхода на криптовалутите силата на финансите беше върната обратно в нашите ръце. Това обаче също ни направи по-уязвими и потенциални жертви на кибер измами. Тук, за разлика от традиционната финансова система, или т.нар. фиатен свят, няма банков мениджър или касиер, който да изслушва вашите оплаквания или да връща вашите транзакции. Тук транзакциите са необратими. Ето защо човек трябва да бъде особено внимателен към своите частни ключове, за да гарантира, че средствата му са защитени.

За да подчертаем колко важни са тези ключове, нека просто кажем:

„Ако не притежавате личните си ключове, вие не притежавате своите биткойни или други крипто активи.“

По тази причина смятаме, че е нужно да дадем малко повече информация относно това как да съхранявате частните ключове за крипто портфейлите, за да не станете жертви на киберпрестъпления. Тази статия ще ви помогне да разберете какво представляват частните ключове и как ефективно да ги съхранявате.

Какво е частен ключ?

Частният ключ е комбинация от букви и цифри, която ви позволява да достъпите и управлявате своите монети. Частният ключ може да бъде възприет като парола, която доказва собствеността ви върху дадена криптовалута.

Защо частните ключове са важни?

Ще имате два вида ключове: публичен ключ, който функционира подобно на имейл адрес (можете безопасно да го споделяте с други, което ви позволява да извършвате трансакции, да изпращате и получавате плащания) и частен ключ, който отново е комбинация от букви и числа (които не трябва да се споделяте с никого). Това е вашата парола, която отваря виртуалния трезор, в който се съхраняват дигиталните ви активи. Вашите монети са в безопасност и можете да ги достъпите и управлявате стига да имате интернет. Специалистите съветват собствениците на криптовалути да бъдат единствените които имат достъп до личния си ключ.

Как да запазим частните си ключове в безопасност?

Има много опции как да съхраним частните си ключове в безопасност, така че да не станем жертва на измама или кражба.

Никога онлайн

Никога не дръжте частните си ключове онлайн, в имейла или в облачно пространство (т.нар cloud), защото там са най-податливи на хакване. Много потребители правят екранни снимки (т.нар. screenshot) на личните си ключове и техният фотоалбум обикновено се синхронизира онлайн. Това създава риск за сигурността и е нещо, което никога не трябва да правите. 

Вместо това трябва да запишете личния си ключ офлайн. Всяка информация, която е свързана с интернет, е достъпна под една или друга форма, особено и за недоброжелатели. Когато направите снимка на личните си данни и я запазите на телефона или компютъра си, вие най-просто казано оставяте портфолиото си с криптовалута на произвола на съдбата. Не го правете.

Офлайн флаш устройство

Ако нямате хардуерен портфейл, може временно да запазите личните си ключове на USB памет или твърд диск. Човек може също да използва офлайн устройства, които криптират данните, съхранявани в тях. По този начин можете да добавите допълнителна защита за достъп до вашите монети.

Хартиен портфейл

Алтернативен вариант за съхранение на частен ключ е посредством хартиен портфейл.  Той е изключително подходящ за тези, които не искат да инвестират допълнителни средства за подсигуряване на своите дигитални активи. Хартиеният портфейл е безплатен и представлява лист хартия, на който са записани двойката частни и публични ключове. За да го направите по-сигурен, можете да го ламинирате и да го съхранявате в сейф или друго сигурно място.

Криптостомана

Друг ефективен начин да съхранявате личните си ключове е да ги записвате върху Cryptosteel. Това е инструмент за съхранение на данни, изработен от неръждаема стомана, огнеустойчив и водоустойчив, който ви позволява да запишете до 96 знака поверителна информация. В случая тази поверителна информация може да бъде и вашият частен ключ. Cryptosteel струва около $100, и може да бъде закупен от посочения линк.

Запишете личния си ключ в завещанието си

Оказва се, че някои хора дори записват частните си ключове в завещанието си. Друга опция би била да споделите тайната комбинация на най-доверения член от семейството си, но бъдете внимателни защото ако имате значително количество цифрови активи, това може да ви изиграе лоша шега.

Надяваме се, че тези насоки ще ви помогнат да вземете информирано решение и да защитите своите криптовалути за в бъдеще.

В последния си материал споменахме крипто портфейла ChangeX, който ви дава контрол върху вашите частни ключове, тъй като е уолет без попечителство. Зад ChangeX стоят екипът на платформата за покупка, продажба и обмен на криптовалути xChange.bg, основателите на Locktrip, Hydra и СофтУни, както и специалисти от редиците на XS Software и хард форка на Биткойн - Bitcoin Gold.

*Статията не е финансов съвет и не бива да бъде възприемана като такъв.