Въпреки че звучи парадоксално, технологиите едновременно правят света сложен, но те са и инструментите, които го опростяват. Нека обърнем малко внимание на финансовия свят, който е неизменна част от живота на всички ни.

Традиционната финансова система е централизирана - зад нея стоят централните банки и финансовите министерства на съответните държави. Търговските банки опитват всичко, за да направят клиентското ни преживяване по-лесно и по-удобно. Въпреки това ние - като потребители на традиционния финансов свят и услуги - имаме все по-малко контрол, все по-малка гъвкавост, все по-големи разходи и страдаме от все по-бавни и несигурни трансакции.

Но има закон в икономиката, който гласи, че има ли търсене, има и предлагане. За щастие има иновация, която бързо набира популярност като алтернатива на традиционните финансови услуги, а именно децентрализираните финанси, още познати като DeFi.

Какво всъщност е DeFi?

DeFi е събирателно понятие за нововъзникващи блокчейн технологии, които позволяват на потребителите да използват различни типове финансови услуги без участието на традиционните централизирани институции.

Или по-просто казано - това е възможност за участие във финансовия свят без посредник. Благодарение на DeFi можете да давате и получавате заеми, да печелите награди, да инвестирате в криптовалути и деривати, да управлявате активи, да правите застраховки и т.н., без да се налага да прибягвате до познатата ни, но понякога архаична финансова система. Типично за DeFi услугите е, че обикновено те са по-бързи, по-евтини и по-опростени, като всеки ден се предлагат нови предимства и функционалности.

Как работи DeFi?

Главната цел на тази децентрализирана система е да премахне посредника, който предоставя достъп до парите, финансовите продукти и услуги. DeFi осъществява всички финансови операции с помощта на интелигентни договори (smart contracts). Най-просто казано, това е компютърен код, който действа като договор между две страни. Той работи на принципа на блокчейна, съхранява се в публичната база от данни и не може да бъде променян, което го прави много сигурен. Тези договори се осъществяват автоматично без необходимост от намесата на трета страна, само след като са изпълнени всички условия, заложени в договора (кода). Интелигентните договори използват прости изрази “ако…, тогава…”. Пример за такава условност е създаването на интелигентен договор за редовно изпращане на средства към определена сметка в определен ден и той ще продължи да се изпълнява, при условие че има достатъчно средства.

Но да минем на въпроса - какви са конкретните ползи?

DeFi са отворени за всеки с интернет връзка, което прави услугите много по-достъпни. На практика, те позволят пряко свързване между потребителите на принципа "peer-to-peer" (P2P). Естествена последица от това е намаляването на разходите за осъществяване на дадена услуга, тъй като скъпата бюрокрация е елиминирана.

В традиционния финансов свят не всеки има право да открие банкова сметка или да получи достъп до конкретни финансови услуги. Следователно, DeFi има потенциала да даде финансова възможност на милиарди хора по света, за които към момента достъпът до банкови продукти е мираж.

Освен това, DeFi също предоставя по-голяма гъвкавост, например що се отнася до часовете за търговия, които не са ограничени по начина, по който са при централизираните финанси. На практика технологията работи 24/7, което е огромен плюс.

Повечето продукти на DeFi не поемат попечителство върху средствата ви, което ви позволява да запазите контрола върху активите си. По-рано споменахме smart contracts - след като интелигентният договор е настроен, той не може да бъде променян, така че средствата не могат да бъдат пренасочени и изпратени към друга сметка. 

Не на последно място, най-примамливото предимство на DeFi, е че могат да ни носят печалба. Най-често това е в резултат на процес, който позволява да се депозират крипто активи в децентрализирано приложение (dApp) и да се получават награди върху тях.

Какви са минусите на децентрализираните платформи?

Аспект, който може да бъде разгледан както като плюс, така и като минус, е фактът, че отговорността за всички действия си остава в потребителите. 

Един от основните минуси за средностатистическия човек е сложният интерфейс на платформите и невъзможността да се преценят рисковете на този вид инвестиции. Интернет е пълен с информация, която преди да се усвои, трябва да се отсее и да се установи нейната достоверност. Не бива да забравяме и, че DeFi секторът е нерегулиран, което означава, че екосистемата все още е изпълнена със злонамерени проекти, хакове и измами. Всичко това често отказва хората, тъй като се притесняват за сигурността на средствата си, а и невинаги имат време, а и техническата експертиза да проверяват проектите и протоколите, които възнамеряват да използват.

За да позволи на клиентите си да се възползват от предимствата на DeFi без да бъдат застрашени от попадане на компрометиран протокол, екипът на българската платформа за търговия с криптовалути xChange.bg предлага услугата xChange Boost. Тя дава възможност за пасивен доход, който xChange.bg генерира чрез депозиране на средствата в различни децентрализирани протоколи и/или централизирани борси, където се получава печалба чрез т.нар. yield farming. Екип от експерти одитира задълбочено всички протоколи преди да реши дали да влезе в тях, за да удостовери, че няма технически “клопки”.

Децентрализираните финанси ще убият банковата индустрия

Такова е заглавието на статия от 2021 г., която финансовият анализатор Стив Фернандес написа за Banyan Hill. Авторът е убеден в твърдението, като само времето ще покаже какво е бъдещето на тази технология и как тя ще повлияе на банковия сектор. Едно не може да се отрече със сигурност - проправя се нов път от и към традиционните финансови услуги. Дори и да не елиминират банките, децентрализираните финанси са алтернатива, която предлага множество ползи, и изграждат индустрия, която се заражда и развива пред очите ни.