Министър-председателят Кирил Петков е обсъждал с чуждестранни дипломати как да бъде заобиколено ветото на България върху присъединителните преговори на Република Северна Македония (РСМ) с Европейския съюз. Това каза в интервю за би Ти Ви днес външната министърка Теодора Генчовска.

Генчовска е сред четиримата министри на партията "Има такъв народ", които лидерът и Слави Трифонов обяви вчера, че напускат правителството. Тя съобщи, че ще си подаде формално оставката утре.

По думите ѝ в оглавяваното от нея министерство има паметни записки с гриф "поверително", които показват, че Петков е водил споменатите разговори с европейски дипломати. Тя не даде други подробности за документите.

"Министерството на външните работи е перфектна институция - каза Генчовска. - След всяка среща има паметна бележка със съответни гриф. Според съдържанието те имат различен гриф и когато е необходимо, могат да бъдат показани". 

Тя каза, че не е присъствала на разговори на Петков с чуждестранни дипломати за отпадане на ветото, но добави, че е била информирана от нейни европейски колеги, че премиерът води такива разговори отделно. Петков отрече днес да е водил две различни политики към РСМ.

"В наши разговори с представители на европейски институции, те са ни информирали, че има други сигнали от премиера", каза Генчовска.

В отделно интеврю за бТВ днес депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов показа бележка, която според него е с почерка на Петков, на която премиерът по думите му е начертал план за евроинтеграцията на РСМ. Планът според депутата предполага първо България да вдигне ветото си, а след това РСМ да изпълни българските условия.

"Готов съм да се подложа на детектор на лъжата за тази бележка, а и в България има добри графологични експерти, които могат да докажат, че този шрифт е почеркът на министър-председателя", каза Балабанов.

(Полиграфът е неточен инструмент според научната общност, който не може да засече с точност дали някой лъже или не, б. р.)