Русия подложи Западна Украйна на нова мащабна въздушна атака тази сутрин, предават украинските медии. Експлозии имаше в Ровно, Луцк и в района на Хмелницки.

Държавната енергийна компания "Укренерго" съобщи, че по мащабите си днешното нападение се равнява или е дори по-голямо от това на 10-11 октомври, което наложи режим на тока в части от страната.

"На 22 октомври руснаците извършиха още една ракетна атака срещу енергийни съоръжения на опорните мрежи на западните региони на Украйна. Мащабът на щетите е сравним или може да надхвърли последствията от атаката от 10-12 октомври", каза се казва в съобщението.

„Също така, ограниченията на електрозахранването сега се прилагат принудително в областите Киев, Киев, Чернигов, Черкаси, Житомир, Суми, Харков, Полтава, Днепропетровск, Запорожие и Кировоград. Ограниченията за потребителите са необходими, за да се намали натоварването на мрежите и да се избегнат повторни аварии, след като електрическите мрежи бяха повредени от терористични ракетни атаки“, заяви "Укренерго".

Без ток след днешните удари са останали близо 1,5 милиона украинци в различни части на страната, съобщи в Телеграм Кирило Тимошенсо, зам.-началник на кабинета на украинския президент.

Новият командващ на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин от встъпването си в длъжност прилага тактика, използвана от него в Сирия - на систетично рарзушаване на градовете и цивилната инфраструктура. Той смята, че оставяйки украинците на тъмно и студено през идващата зима, ще прекърши волята им за съпротива. Суровикин се отказа от това да влага нови усилия в сухопътни битки с украинските сили, които досега донесоха на Русия грандиозни загуби.


 

Въздушна тревога е обявена във всички украински области с изключение на окупирания Крим около 7,30 часа местно (и българско) време.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила няколко руски ракети, летящи към Киев, съобщив Телеграм кметът на столицата Виталий Кличко. 

В Хмелницки след ударите е спрял токът, съобщиха местните власти в Телеграм.

За седмицата от 7 до 18 октомври Русия е нанесла близо 190 масирани удари с ракети, дронове-камикадзе и артилерия по 16 области на Украйна и по столицата Киев, пише сайтът "Гордон".

Той се позовава на украинския президент Володимир Зеленски, че за месец украинските военни са свалили 233 безпилотника Шахед-136, иранско производство.

По-късно украинските военновъздушни сили съобщиха, че само днес Русия е изстреляла по цели в Украйна 17 ракети с въздушно базиране и 16 ракети с морско базиране. Украинската ПВО е свалила общо 18 от тях.

Повредени са до 40% от енергийната мрежа на страната

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко заяви, че в резултат на руския обстрел е повредена от 30% до 40% от енергийната инфраструктура на страната, предаде Радио "Свобода". Щетите, нанесени на украинския енергиен сектор, възлизат на милиарди долари.

Според Галущенко заради руските атаки срещу енергийни съоръжения Украйна е загубила около 4000 мегавата енергиен потенциал. Въпреки това, подчерта министърът в коментар за Ройтерс, Русия не е постигнала пряката си цел - напълно да остави Украйна без топлина и електричество. Много електроцентрали, засегнати от бомбардировките, продължават да работят, макар и с по-малка ефективност.

Той спомена, че може да се наложи Украйна да внася част от електроенергията и че неговият офис вече преговаря с чуждестранни доставчици.