В Конгреса на САЩ започнаха изслушванията по разследване за бунта на 6 януари 2021 г., когато разгневена тълпа от привърженици на предишния президент републиканец Доналд Тръмп атакува сградата на Конгреса, докато той удостоверяваше победата на демократа Джо Байдън в президентските избори.

Комисия от конгресмени и сенатори, която повече от година разследва безпрецедентния бунт, с общо девет жертви и много ранени, обяви, че той не е бил спонтанен, а по-скоро провокиран от Тръмп като част от "опит за преврат", предаде Асошиейтед прес. 

Тръмп и до днес твърди, че победата на изборите му е била открадната чрез измама - твърдения, за които няма никакви доказателства, но в която голяма част от привържениците му продължават да вярват.

Изслушванията, които се очаква да бъдат шест само този месец започнаха с прожекция на 12-минутно видео от още непоказвани сцени на насилие и със стряскащи свидителства от вътрешния кръг на бившия президент.

Те говорят, че публичните му лъжи за изборна измама са предизвикали атаката и са поставили в опасност американската демокрация.

“Демокрацията остава в опасност", каза членът на Камарата на представителите Бени Томпсън, демократ от Мисисипи,  който  председателнства комисията.

Изслушването беше насрочено в най-гледаното телевизионно време, за да може излъчването му да стигне до колкото може повече американци.

 Председателят на комисията Бени Томпсън и зам.-председателката Лиз Чейни. Снимка АП/БТА

“6 януари беше кулминацията на опит за преврат, дързък опит, както един от бунтовниците го каза накратко след 6 януари - да бъде свалено правителството, продължи Томпсън. - Насилието не беше случайно".

Изслушванията може да не променят възгледите на Америка за нападението над Капитолия, коментира АП, но разследването на комисията е предназначено да бъде публично свидетелство за него.

Агенцията отбелязва, че преди междинните избори наесен и с оглед на това, че Тръмп обмисля пак да се кандидатира за президент през 2024 г., окончателният доклад на комисията цели да документира най-насилствената атака срещу Капитолия от 1814 г. (войната между САЩ и Обединеното кралство, когато британските войски превземат Вашингтон - б.р.) и да гарантира, че тя няма да се повтори.

"В тази страна има хора, които жадуват за власт, но не обичат и не уважават това, което прави Америка велика: предаността към Конституцията, предаността към върховенството на закона, нашия общ път да изградим по-съвършен съюз", каза още Томпсън.

"Трябва да се изправим срещу истината с откровеност, кураж и решителност. Трябва да покажем, че сме достойни за даровете, които са изконно право на всеки американец", добави той.

Вчерашните свидетелства в изслушването показаха как Тръмп отчаяно се е придържал към фалшивите си твърдения за изборна измама, викайки привържениците си на Капитолийския хълм на 6 януари, когато Конгресът трябваше да удостовери изборните резултати, въпреки че хората около него са настоявали, че Байдън е победил.

В непоказван досега видеоклип Комисията показа реплика от бившия министър на правосъдието и главен прокурир Уилям Бар, който е свидителствал, че е казал на Тръмп, че твърденията за нагласени избори са "глупости".

В друг клип дъщерята на бившия  президент Иванка Тръмп свидетелства пред комисията, че уважава мнението на Бар, че не е имало изборна измама.

“Аз приех това, което той каза", рече тя.

Други видеосвидетелства показаха водачи на екстремистките групи "Пазители на клетвата" и "Гордите момчета" как се готвят да щурмуват Капитолия здаради Тръмп. Един след друг участници в безредиците са признали пред комисията, че са дошли пред Капитолия, защото Тръмп ги е повикал.

Комисията показва документален кадър, на който се вижда макет на бесилка пред Капитолия, донесен от участниците в бунта на 6 януари 2022 г. Снимка АП/БТА

“Когато президент на вземе мерките, необходими да запази нашия съюз, или по-лошо - причини конституционна криза, ние сме в момент на най-голяма опасност за нашата република", каза републиканката Лиз Чейни, член на Камарата на представителите от Уайоминг.

Тя прочете свидетелство, че когато казали на Тръмп, че тълпата скандирала да бъде обесен вицепрезидентът Майк Пенс, защото отказал да блокира изборните резултати, Тръмп е отговорил, че те може би са прави и че Пенс "си го заслужава".

В залата бяха и полицаи, участвали в защитата на сградата на Конгреса на 6 яунари 2021 г., които се просълзиха при кадрите, показващи как нападатели окървавят техни колеги с дръжки от знамена и бейзболни бухалки. Полицайката Каролин Едуардс разказа как се подхлъзнала в локва от кръвта на други хора, докато участниците в бунта са нахлували покрай нея в Конгреса. Тя е получила черепно-мозъчна травма в мелето.

“Беше касапница. Беше хаос", каза Едуардс.

Откакто напусна поста си миналата година, Тръмп продължава да поддържа фалшивите си твърдения, че загубата му на изборите през 2020 г. от президента демократ Джо Байдън е резултат от широко разпространена измама - твърдение, което беше отхвърлено от множество съдилища, щатски изборни служители и членове на собствената му администрация.

Близки сътрудници на Тръмп, които са разговаряли с комисията, включват сина му Доналд-младши, дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър, бившият изпълняващ длъжността главен прокурор Джефри Роузън, бившият главен прокурор Уилям Бар и висши помощници на бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Тръмп нарече вчера в изявление комисията "политически бандити."

Освен Едуардс в изслушването вчера лично свидетелства и британецът Ник Куестед, режисьор, който е заснел кадри на крайнодесните "Горди момчета“, обвинени в планирането на смъртоносната атака.

Други служители на полицията на Капитолия, които са се сражавали с бунтовниците на 6 януари, присъстваха сред публиката на изслушването, включително Хари Дън, който носеше тениска с надпис "въстание" и  Майкъл Фаноне, който е бил бит и подложен на електрошок по време на нападението. 

В деня на нападението загинаха четирима души, един от тях беше прострелян смъртоносно от полицията, а останалите са починали от естествена смърт. Над 100 полицаи бяха ранени, а един от тях почина на следващия ден.По-късно четирима служители се самоубиха.

Комисията иска да докаже не само, че нападението е било планирано със съдействието на членове на екипа на Тръмп, но и че съществува постоянна заплаха за демокрацията в САЩ.

Вчера Байдън описа нападението като "ясно, демонстративно нарушение на конституцията", като заяви пред репортери:

"Мисля, че тези мъже и жени са нарушили закона, опитали са се да обърнат резултата от изборите."

Проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера, подчерта партийното пристрастие, през което много американци гледат на нападението. То установи, че сред републиканците около 55 процента вярват на невярното твърдение, че леви протестиращи са ръководили нападението, а 58 процента вярват, че повечето от протестиращите са спазвали законите.