Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон е изпратил писмо до унгарския премиер Виктор Орбан, в което иска разяснения за указа, според който чужденците плащат значително по-високи цени при зареждане на коли в страната.

Това съобщи говорителката на Европейската комисия Соня Господинова.

Указът бе публикуван в край на май. Комисия е получила оплаквания от граждани на ЕС, които са били принудени да платят за зареждането на автомобилите си на бензиностанции в Унгария по-скъпо само заради това, че регистрационните им табели не са унгарски.

В Брюксел очакват отговора на Орбан за тези специфични мерки.

Опазването на функционирането на единния пазар е и начин да се справим с инфлацията и високите цени на горивата, предизвикани от войната на Русия в Украйна, изтъкна Соня Господинова. Това  трябва да се прави солидарно от всички страни-членки. Говорителката бе категорична, че войната не може да служи като оправдание за дискриминация на гражданите в ЕС, особено на базата на тяхната националност.

Главният говорител на ЕК Ерик Мамер допълни, че ако се прилага мярка, която се отклонява от регулаторната рамка на функционирането на единния пазар, тя трябва изрично да е предвидена в европейското законодателство.

Наскоро шефът на кабинета на премиера Орбан призна, че по-скъпото зареждане за чужденци е в ущърб на много украинци, намерили подслон от войната в Унгария.