Когато си в криза - върни се назад! Припомни си стъпките, които са те довели до задънената улица.

Четворната коалиция се формира като най-малък общ знаменател на т.нар. "протестни партии", на които им бяха необходими три поредни парламента, за да сглобят "управление на промяната".

Основният критерий, използван за дефиниране на "протестните партии" бе - да бъдат против ГЕРБ и ДПС. Не оспорвам аргументите за това някой да бъде против ГЕРБ и ДПС. Искам само да припомня кои бяха - и си остават "протестните партии". 

ПП Продължаваме промяната - ОК. Демократична България - ОК.

Има такъв народ - моля? Протестна партия?

Или инженерингов проект на библиотекарско-сарайското олигархично ядро, създаден за да бъде нов балансьор в условията на прогнозирана - и предизвикана политическа нестабилност?

БСП - протестна партия? Моля?

Основната и най-стара партия на Кремъл в България - продължава промяната... И в каква посока, ако не е тайна? Не е тайна - вижда се ежедневно в каква посока. Е, въпрос на вкус, казало кучето и се облизало под опашката.

С ТЕЗИ "протестни партии" начело - и с коалицията помежду им, разбира се, на борбата срещу корупцията и на реформирането на институциите им е съдено да бъдат невероятно успешни.

Някой би казал - е, какво, ГЕРБ ли досега трябваше да бъде на власт? Не, не съм казал подобно нещо. Но начинът, по който ГЕРБ бе отстранен от властта, методите , с които бе утвърдена алтернативата, както и съществена част от лидерите, които персонифицираха промяната днес, ни помагат да си обясним защо сме в настоящата криза. И е редно сега да направим своите изводи - а не след като загубим още от неголемия потенциал на демократично управление, който ни е останал.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията