В ДПС стоят зад идеята да се търсят възможности за съставяне на идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство.

Това заяви Йордан Цонев след среща с т. нар. контактната група за съставяне на правителство, водена от Росен Плевнелиев, президент на България в периода (2012–2017), и Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

Според Цонев инструментите, с които България разполага, за да реши проблемите на сигурността и икономическите проблеми, са съюзите, в които ние членуваме.

Без военните инструменти на отбранителния съюз НАТО ние не можем да осигурим сигурността на държавата. Без икономическите инструменти на ЕС ние не можем да решим нито един икономически проблем, отбеляза Цонев.

Извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО за решаване на проблемите на държавата и хората, каза още той. Разговорът беше много концептуален и ние изразихме своята позиция, посочи Цонев.

По думите му е нужен диалог между политическите субекти, за който от ДПС настояват от 2016 г. 

Решаването на всички кризи трябва да тръгне с решаване  на политическата криза. Без решаване на политическата криза не може да се пристъпи към решаване на другите кризи, коментира Йордан Цонев, цитиран от БТА.

Малко по-късно след срещата от контактната група излязоха с проект на декларация - политическите сили в 48-ото НС да се върнат към духа на парламентаризма, както и да се даде път на аргументите, на взаимното уважение, диалога и отговорното лидерство.

Текстът бе представен от Росен Плевнелиев, а проектът на декларация ще бъде внесен в парламента утре.

В декларацията се отчитат вътрешнополитически и външнополитически приоритети. 

"В този особено труден момент хората разчитат на работещи институции, действащ парламент и редовно правителство, да възстановим реда и добрия тон, защото хаосът, в тези особено тежки времена, може да роди антисистемно, дори авторитарно управление", се посочва в текста.

Да се положат усилия за намиране на решение за избор на редовно правителство, което да преведе България през кризите, се казва още в декларацията.

В текста се посочва, че ще се положат всички усилия да се приеме пакет от законопроекти в изпълнение на поетите ангажименти за реформи по Плана за възстановяване и устойчивост, с цел ускоряване модернизацията чрез механизмите на европейската солидарност.

Ще подкрепим ефективна борба с корупцията, което означава пълна прозрачност и прогнозируемост в работата на администрацията. Настояваме всички договори, анекси, плащания, тръжни процедури да бъдат публични на принципа - който управлява обществения ресурс, няма какво да крие, се казва още в проекта на декларация. 

В нея се изтъква, че народните представители се обединяват за провеждане на всеобхватна реформа в сектор правосъдие, която да доведе до бързо и ефективно правоприлагане, прозрачност и отчетност за преодоляване на усещането за криза на справедливостта в обществото, зад която да застане конституционно мнозинство.

Ще подкрепим правна реформа, като до 6 месеца ще организираме широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, включително Венецианската комисия, се казва в текста, в който е заложен срок до една година за конституционна промяна. 

"Категорично осъждаме идеята за цялостна промяна на конституционния модел с цел въвеждане на президентска република, защото това може да създаде предпоставки за авторитарно управление в страната", се посочва в текста, цитиран от БТА.

Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, като единствена гаранция за нашата сигурност и просперитет, се отбелязва в проекта на декларация.

С нея се потвърждава националната цел за присъединяване на България към Шенген, еврозоната, както и членството на страната ни в ОИСР.

Убедени сме в решимостта на Народното събрание да одобри втората част от покупката на Ф-16 за изграждане на пълна ескадрила за нашите ВВС, се посочва още в документа, цитиран от БТА.