Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания, след като другият кандидат за поста - Пени Мордаунт, се оттегли от надпреварата.

Тя не успя да получи достатъчно гласове и обяви, че подкрепя конкурента си.

Със спечелването на лидерството на торите Сунак става автоматично и министър-председател.

Още днес сутринта на първите си страници повечето британски издания писаха, че Риши Сунак е най-вероятният наследник на оттеглилата се преди дни Лиз Тръс.

Бившият премиер Борис Джонсън, чието име също беше спрягано, се отказа от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия. 

За някои символично Сунак спечели победата си, когато индуистите празнуват един от най-големите си празници - Дивали, празникът на светлината.

Кой е Риши Сунак?

В началото на септември 42-годишният консерватор бе победен от Лиз Тръс в надпреварата за „Даунинг стрийт“ 10. След сегашния "реванш", той ще бъде първият цветнокож министър-председател на Великобритания.

Когато обявените от Тръс в края на септември бюджетни мерки внесоха смут във финансовите пазари и доведоха до обезценяване на британската лира до най-ниското ниво в историята, бившият финансов министър на Борис Джонсън остана изключително сдържан. Риши Сунак обаче настойчиво предупреждаваше консерваторите по време на кампанията през лятото, че програмата на Лиз Тръс представлява „измислена приказка“ и че мащабното намаление на данъците ще увеличи разходите по заемите.

Риши Сунак е избран за първи път за депутат в парламента от Йоркшър, Северна Англия,  през 2015 г. Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, едва 39-годишен той заема поста на министър на финансите.

Поддръжник на „Брекзит“ от самото начало на кампанията за напускане на Европейския съюз, той придобива популярност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията.

Роден на 12 май 1980 г. в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца, син на общопрактикуващ лекар, работещ в общественото здравеопазване, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски произход, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на миналия век.

„Семейството ми емигрира тук преди 60 години. Майка ми управляваше аптека в Саутхемптън. Там израснах, в аптеката, доставяйки лекарства. Работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата“, казва той по време на предишната кампания за избор на лидер на консерваторите и добавя: „Стигнах дотук благодарение на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители“.

Риши Сунак бързо се издига до елита, като учи в училище "Уинчестър", луксозен пансион за момчета. След това следва политика, философия и икономика в престижните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, САЩ.

Преди да влезе в политиката, той работи в областта на финансите, по-специално в "Голдман Сакс", и основава собствена инвестиционна компания. Богатството му е натрупано докато работи във финансовата сфера и чрез брака му с Акшата Мурти, дъщеря на индийски мултимилиардер. Двамата имат две дъщери.

Когато е избран за първи път за депутат през 2015 г., Сунак полага клетва върху "Бхагавад Гита", санскритски текст, една от основните книги на хиндуизма.

Новият премиер на Великобритания е фен на сагата „Междузвездни войни“.