Проект на решение, с което Министерският съвет да гарантира, че до края на годината американският производител на ядрено гориво "Уестингхаус" ще получи лиценз за доставки за АЕЦ "Козлодуй" са внесли днес в деловодството на Народното събрание група депутати от ГЕРБ начело с бившите енергийни министри Делян Добрев и Теменужка Петкова. Проектът на практика е в унисон с намерението и на кабинета "Петков" за диверсификация на доставките, която обаче е възможна на практика само чрез тази определена компания. За целта редовното правителство прие нарочно решение през юли, отменено обаче миналата седмица от кабинета "Радев".

Макар името на "Уестингхаус" да не се споменава в проекта за решение, то се чете между редовете. Ако проекторешението на ГЕРБ намери подкрепа, а такава се очаква поне от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", би елиминирало потенциалния друг доставчик - френската "Фраматом", която работи в съвместно предприятие с ТВЕЛ на "Росатом", която сега доставя горивото за аеца.

"Министерският съвет в изпълнение на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки предприема всички необходими мерки, които да гарантират завършване до края на 2023 г. на процеса по преглед от страна на Агенцията за ядрено регулиране на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво и издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.", пише в проекта.

А под точка втора се посочва:

"Ускоряване на процеса по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", със срок за първа доставка април 2024 г. Потенциалните доставчици да гарантират пълна независимост на използваните технологии, лицензи и компоненти от доставчици и юридически лица, регистрирани в Руската федерация, или чиято структура на собствеността включва юридически лица от Руската федерация".

В контекст

Както Kлуб Z писа, през юли кабинетът на Кирил Петков взе решение за диверсификация на доставките за 5-и блок, елиминирайки всички доставчици, свързани пряко или косвено с Русия. Освен традиционния доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ "Козлодуй") - ТВЕЛ, такова произвеждат и "Уестингхаус" и френската "Фраматом". Последната скоро се очаква да стане канадска собственост. 

Горивото на "Уестингхаус" от 2019 г. се лицензира, като допреди месец към АЯР са предадени 23 от общо 43 отчета за неговата пригодност. Поставеният краен срок е септември 2023 г. Към момента не е известно с какви темпове се движи лицензирането и ще се спази ли този срок.

Петков, като премиер в оставка, вече посети през юли АЕЦ "Козлодуй", за да провери докъде е стигнала работата и да я форсира - както бе обявено тогава. Междувременно през същия месец и "Фраматом" е подала неангажираща оферта за доставката на гориво за аеца.

На практика обаче решението на редовния кабинет от 13 юли я елиминираше от процеса, тъй като френската компания произвежда гориво по руски лиценз и е същото като това, което се използва в момента в 6-и блок. С решението си от миналата седмица служебният кабинет отмени това на редовния и така допусна "Фраматом" до битката за доставката на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", която трябва да се реализира през 2024 г.

Това действие на правителството "Радев" предизвика гневна реакция от страна на бившия енергиен министър Александър Николов, който определи президентските министри като "безродници", които превръщат "България в заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто Наполеонови комплекси" (разбирай - Владимир Путин).