Сагата с убийството на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г. се обърна диаметрално - единственият подсъдим Йоан Матев получава 6 г. и половина затвор. Това е решението на Апелативния съд като втора инстанция.

Така се отменя оправдателната присъда на СГС. Новото решение със сигурност ще бъде обжалвано пред ВКС.

Младежът - тогава ненавършил 18 г., бе признат днес за виновен от състав Камен Иванов (председател), Величка Цанова и Виолета Магдалинчева за умишлено убийство, но не и по особено жесток начин. Така можеше да полчи максимум 9 години ефективно. От присъдата ще бъде приспаднат срокът, който той излежа в ареста и под домашен арест (последното - не едно към едно).

Матев трябва да плати и по 150 000 лв. кръвнина на всеки от родителите на покойния Георги. Това е близо до техните искове, които бяха по 200 000 лв.

Прокуратурата поиска днес 9 години затвор за убийството в Борисовата градина. В Софийския апелативен съд минаха пледоариите в рамките на няколко часа.

Както е известно, по това дело на първа инстанция Йоан Матев (непълнолетен към момента на случката, б.р.) получи оправдателна присъда. Софийският градски съд се раздели трима срещу двама и оправда младежа за смъртта на Георги Игнатов, намерен на 2 юни 2015 г. по обяд промушен с нож, на пейка срещу БНР.

Това стана въпреки косвените доказателства - че телефонът на Йоан е бил в района и че вероятно той е "бягащото момче" от видеокадрите минутки след престъплението, както и че закрил профилите си, променил вида си и изчезнали дрехите му от този ден.

Съдия Руси Алексиев написа в особеното си мнение тогава, че съществува "верига от косвени доказателства", която води до този извършител "по начин, непораждащ и минимално съмнение“. 

Към края на делото на втора инстанция през това лято апелативните съдии назначиха специална митохондриална експертиза на връхче от косъм, намерено заклещено в дръжката на нож, който бе открит в шахта близо до мястото на убийството.

За него първоначално братът на Йоан - Марсел Матев (също непълнолетен) твърдеше, че брат му му е показал, че е хвърлил именно там своя нож, но после се отказа да дава показания в рамките на съдебния процес. 

Днес стана ясно, че експертизата, която се чакаше, твърди, че косъмът не е на Георги Игнатов

Но дори косъмът да бе 100% на потърпевшия, няма нито едно пряко доказателство, че хладното оръжие има нещо общо с Матев - по него няма запазени отпечатъци или ДНК материали. Не бе открито и лицето от ромски произход, за което се твърдеше, че му го продало.

Въпреки това прокуратурата пледира виновен. Ефективна присъда и отмяна на оправдателната поиска и защитата на пострадалото семейство на Георги - адвокат Каракушева. Тя поиска също, ако съдът осъди Матев, да измени наложената му в момента мярка за неотклонение "подписка" в "задържане под стража" - в момента Матев е навън като свободен гражданин. Такъв и си остана - съдът не му наложи по-тежка мярка.

Адвокат Ина Лулчева, която защитама Матев, твърди недоказаност на обвинението и настояваше за потвърждаване на оправдателната присъда.