"Ботев" (Пловдив) и ЦСКА-София разпространиха официални позиции, в които призоваха за оставката на шефа на Съдийската комисия на БФС, унгареца Виктор Кашай.

Нещо повече - приканват и останалите български клубове да се присъединят към декларацията на "канарчетата".

Вчера "Ботев" поиска обяснение от БФС и СК за отменения гол на тима в първата минута на мача с "Лудогорец" в Разград миналия уикенд. От видеоповторенията не се разбира защо попадението не бе зачетено, нарушение в средата на терена - причината за решението на рефера, няма.

Днес "жълто-черните" втвърдиха позицията си с искането за освобождаване на Кашай, който дни по-рано даде пресконференция, на която обясни как работи ВАР. Бившият елитен рефер на ФИФА призна за грешки, но като цяло даде висока оценка за работата със системата в България.

От седмици и ЦСКА-София недоволства от родните съдии и прилагането на видеоасистента. Вчера "Лудогорец" отговори на "червените" и на "Ботев", заявявайки, че също може да има претенции за ощетяване.

Позицията на "Ботев"

"Ботев" (Пловдив) официално инициира действия срещу ръководството на Съдийската комисия към Българския футболен съюз и в частност срещу председателя ѝ - Виктор Кашай.

Клубът ни е твърдо решен да търси подкрепа от другите български клубове и заедно да поискаме оставката на г-н Кашай.

Вярваме, че системните грешки и неквалифицираната работа на съдиите влияят изключително негативно на качеството и имиджа на българския шампионат. Още повече, че те все по-често са определящи и за крайните изходи от мачовете у нас.

Убедени сме също така, че и множество други клубове, подобно на нашия, вече са станали жертви на необяснимите решения на българските рефери от началото на сезона. Решения, които явно г-н Кашай смята за напълно в рамките на нормалното.

Нормално ли е обаче при съществуването на ВАР система българските съдии все по-рядко да разчитат на собствената си експертиза и все по-често да посягат към слушалката или монитора? Те за жалост обаче никак не им влизат в употреба, защото въпреки тези технологични удобства, грешките не само не намаляват, а абсолютно парадоксално се увеличават.

В добавка към това следва да отбележим, че председателят на Съдийската комисия - г-н Кашай, съвсем логично не забелязва тези грешки, тъй като неговото време в България е силно лимитирано. Предпочита се връзка по телефона и разредени онлайн срещи. Наблюдението и анализът липсват от неговите методи на работа. Липсват и събрания на Съдийската комисия.

Цялата тази хаотична, безотговорна и непрозрачна обстановка в българското съдийство го върна с десетки години назад и доведе до две явни тенденции, срещу които ние се обявяваме твърдо против - толерирането на определени отбори и подкрепата и поставянето на “чадър” над конкретни съдии.

Ботев Пловдив е клуб с дългогодишни традиции в българския футбол. Жълто-черното семейство е едно от най-верните в родния спорт. Когато някой се опитва съвсем целенасочено да му вреди, ние няма как да не реагираме.

Приканваме всички български клубове да подпишат нашата декларация и заедно да се обявим против ръководството на Виктор Кашай и да поискаме неговата оставка.

Време е да се противопоставим на задкулисните действие в българското съдийство.

Дойде моментът за решителни действия.

Сигурни сме, че те ще бъдат в интерес не само на Ботев, но и на целия български футбол.

Съобщението на ЦСКА-София

ЦСКА се присъединява към апела на "Ботев" (Пловдив) за отстраняването на Виктор Кашай от позицията шеф на съдиите, като искаме да призовем и за цялостни кардинални и навременни промени в работата на реферите.

Заставаме твърдо зад предприетите от "Ботев" (Пловдив) начални стъпки за решаването на проблем, който засяга целия български футбол и за който неведнъж сме сигнализирали. Превърна се в тенденция през годините едни и същи клубове да бъдат потърпевши и тежко ощетявани на терена за сметка на други. Отново през годините се убедихме, че е необходима единна позиция от страна на всички засегнати от „човешките” или не толкова човешки, колкото умишлени, грешки на съдиите в българското първенство.

Грешки, от които страда целият български футбол, а нивото пада главоломно с всяка изминала година. Липсата на обективност, ясни критерии за разглеждане на спорните ситуации, нелогични решения и тенденциозни отсъждания са само част от всичко онова, предизвикващо гнева на футболната общественост. И докато за ЦСКА всичко това се превърна в по-скоро традиция, то този сезон броят на недоволните с основание расте. Вярваме, че е време да обединим усилия и да не позволим разрухата на българския футбол да продължи.

Призоваваме всички клубове да се включат в подписката за отстраняването на Виктор Кашай, като не спрем дотук. Нужни са синхронизирани действия за цялостна промяна в облика на футболната среда в България.