Трима души са загинали през последните години на строителните площадки на стадиони за Световното първенство през 2022 г. в Катар, потвърдиха от ФИФА пред ДПА.

ФИФА каза, че са отчетени други 37 смъртни случая, но те не са се случили на строителните площадки и са били регистрирани като смъртни случаи, несвързани с работата по Мондиала (20 ноември - 18 декември).

Катар е критикуван от години за отношението към работниците мигранти в страната, а британският вестник "Гардиън" и Би Би Си съобщават в последните години, че хиляди работници от азиатски страни са загинали там.

Катар заяви, че са извършени реформи, че смъртните случаи са имали различни причини и не са непропорционални, предвид броя на присъстващите работници от тези страни.

Правозащитни ортанизации призоваха за компенсационен фонд, който се подкрепя и от Германския футболен съюз (ГФС).

Президентът на ГФС  Бернд Нойендорф ще пътува до Катар в края на този месец заедно с германския вътрешен министър Нанси Фезер и каза, че "въпросите за човешките права, обсъждани около турнира, ще бъдат в центъра на пътуването".

Емирът на страната: Ние сме мишена на безпрецедентна кампания

Катар се е изправил срещу кампания от критики "без прецедент" преди организирането на Световното първенство по футбол, заяви във вторник емирът Шейх Тамим бен Хамад Ал-Тани, цитиран от агенция "Франс прес".

"Откакто имахме честта да домакинстваме на Световното първенство, Катар е мишена на кампания без прецедент, на каквото никоя друга страна домакин не е била подложена", каза той по време на обръщение.

ФИФА даде домакинството на Катар през 2010 г. и десетки милиарди долара бяха изхарчени от емирството оттогава, за да се подготви събитието.

Богатата държава е обект на много критики по отношение на третирането на чуждестранните работници, правата на хората от ЛГБТ общността и жените, както и за употребата на климатизация на осемте стадиона, които струват 6,75 милиарда долара.

"В началото ние приемахме това добре и добри смятахме, че някои критики са позитивни и полезни, които ще ни помогнат да развием някои аспекти, заяви емирът пред законодателния съвет в Доха. - Но бързо ни стана ясно, че кампанията продължава, разраства се и е пълна с клевети. Тя достигна до ниво, което огорчи много хора и ги накара да се запитат за истинските причини за тази кампания."

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви наскоро, че Световното първенство в Катар, което е първото, организирано в арабска страна, ще бъде "най-доброто за всички времена".