Световното първенство по футбол през ноември в Катар ще бъде различно от всички други финали, които са се провеждали по-рано. И логистичните предизвикателства пред организаторите - от осигуряването на достатъчно места за настаняване до справянето с недисциплинираните фенове, само ще се увеличават, пише в анализ агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Страната от Персийския залив ще бъде домакин на първото Световно първенство в Близкия изток, първото в мюсюлманска държава и първото през зимата.

Катар, който е приблизително с размерите на Ямайка, е и най-малката държава, провеждала някога най-голямото футболно събитие. Феновете от 32-те участващи нации ще гледат мачовете на осем стадиона, скупчени около единствения голям град - Доха.


Положителната страна е, че привържениците ще могат лесно да достигат до всички места, увеличавайки възможността за гледане на повече от един двубой на ден - за разлика от последните Мондиали в Русия и Бразилия, където често бяха необходими дори полети за пътуване до всеки град.

Но това също означава, че ще има големи проблеми относно местата за настаняване в Катар, тъй като организаторите очакват 1,2 милиона фенове да посетят страната през 28-те дни на турнира.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино, който наследи решението Катар да бъде домакин на турнира, след като пое поста от своя предшественик Сеп Блатер, първоначално разгледа възможността други държави в региона да си поделят организацията.

Но след като тази опция в крайна сметка беше изключена, Инфантино пожела да представи турнира като шанс за феновете да изживеят емоциите, пребивавайки в съседни страни.

Джани Инфантино

"Ще има осигуряване на настаняване за всеки, който иска да остане в Катар, но може би някой ще иска да прекара един ден в Дубай или Абу Даби, или Мускат, или Рияд, или Джеда или където и да е в региона, ще има възможност да отиде и да посети други страни през целия престой в този регион", каза Инфантино в интервю за "Ройтерс".

"Това определено е, което ние също препоръчваме, защото мисля, че едно от най-големите преживявания в това Световно първенство е възможността за хората да дойдат в тази страна и част от света, които може би не познават", добави той.

Това е страхотно предложение, но може би наистина е опция само за по-богатите и контрастира с усилията на катарските организатори да направят Световното първенство достъпно за фенове с по-скромни финансови възможности.

Организаторите са поставили таван на цените на стаите, които хотелите могат да взимат от привържениците си, като тарифите за три звезди са ограничени до около 120 долара на нощувка.

Организационният комитет на турнира обеща 130 хиляди стаи в хотели и 60 хиляди в апартаменти и вили, плюс около 4000 каюти на два круизни кораба, а останалите в селищата за фенове.

Длъжностните лица също се опитват да се уверят, че запалянковците, свикнали да се наслаждават на много бира заедно с футбола, имат алтернативи на скъпите хотелски барове за чужденци, където халба може да струва около 18 долара.

Въпреки че алкохолът обикновено се предлага само при такива условия, по време на турнира в цялата страна ще бъдат създадени специални "зони за фенове", така че привържениците да могат да гледат мачове и да пият на по-поносими цени.

"Цените на алкохола ще бъдат ограничени във фен зоните, подобно на това, което беше на Световното клубно първенство на ФИФА през 2019 година, където една пинта беше около пет паунда (6.55 долара)", каза източник, близък до турнира.

Фен зоните и други места ще се събират запалянковци от всичките 32 страни, за разлика от повечето турнири, където в един град има привърженици на два отбора най-често.

"Вярвам, че събирането и смесването на толкова много националности и хора ще бъде наистина полезно, а също така ще издигне Световното първенство до голямо социално събитие", каза Инфантино.

Това обаче може да изисква допълнителна охрана и полиция, като се има предвид, че футболните турнири винаги са имали история на сблъсъци на враждуващи привърженици.