Въвеждане на динамичен ценови таван за тока и газа и започване на съвместни покупки на газ.

За това успяха да се споразумеят министрите на енергетиката на страните членки на ЕС. Това стана на Съвет „Енергетика“ в Люксембург.

Всичко това, както и останалата част на енергийния пакет, който Европейската комисия предложи преди седмица, останаха да бъдат решени в края на ноември. Тогава в Брюксел ще се състои четвъртият поред извънреден Съвет „Енергетика“, свикан от чешкото председателство на ЕС. За него съобщи чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела.

Динамичният ценови таван има за цел да ограничи скока на цените при възникване на паника на пазара.

Страните от ЕС трябва да започнат съвместни покупки на газ от надеждни партньори по целия свят веднага след края на настъпващия отоплителен сезон, т. е. през пролетта на 2023 г.

Същевременно ще продължат преговорите с надеждните партньори. След два дни еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще бъде на посещение в Норвегия за „енергиен диалог на високо равнище“.

До 31 март 2023 г. Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) трябва да разработи нов газов индекс, който да отразява сегашната ситуация на пазара. 

Обсъден бе и таван на цените на газа и механизмът за корекция на хъба TTF. По въпроса за механизма отделните държави имат различно мнение, изтъкна Сикела. Главният въпрос е как да бъде гарантирано, че таванът ще позволи на пазара да продължи закупуването на необходимите количества газ.

Министрите подкрепиха и мерките за солидарност, които ще позволят на страните да получават газ дори да нямат сключени двустранни споразумения с други членки.

Няколко държави очакват мерки, които да помогнат на тяхната индустрия. 

„Трябва да гарантираме еднакви условия на вътрешния пазар. За това трябва да разширим и удължим временната кризисна рамка за държавна помощ до края на 2023 г.“, каза Йозеф Сикела.

Очаква се това да бъде обявено от ЕК утре, след заседанието на Колегиума на комисарите в Брюксел.

ЕС трябва спешно да помогне за възстановяването на унищожената от руските въздушни удари енергийна инфраструктура в Украйна, заяви накрая Кадри Симсон. От дарения вече са събрани 20,5 милиона евро, но има нужда от повече средства. Украйна е загубила досега 30 на сто от своята енергийна инфраструктура. Това заплашва и съседна Молдова.