ЕС да помогне за износа на блокираното в Украйна зърно през румънското пристанище Констанца и като създаде интермодални терминали по Дунав.

Това поиска в Европейския парламент в Брюксел украинският зам.-министър на земеделската политика и прехраната Маркиян Дмитрасевич. Той говори пред Комисията за земеделие и развитие на селските райони.

Преди войната Украйна е изнасяла месечно между 5 и 6 милиона тона зърно, а сега максимумът може да достигне между 2,2 и 2,4 млн., каза Дмитрасевич. За да се помогне с блокираните 20 милиона тона на украинските пристанища, той настоя да се разгледат възможностите на логистиката на Констанца, да се помисли за изпращането на допълнителни товарни кораби към украинските пристанища Рени и Измаил, а от румънските пристанища да бъдат изпращани горива към Украйна.

Зам.-министърът поиска също по Дунав да бъдат създадени мултимодални терминали, които да бъдат свързани с водния, железопътния и пътнически транспорт между ЕС и Украйна. Граничните пунктове трябва да работят денонощно, заяви Дмитрасевич.

Проблемът с износа поражда и друг - със складирането на зърното. Украинският представител посочи, че ако общият капацитет преди началото на войната е бил 75 милиона тона зърно, сега той е 60 млн. заради разрушенията и окупацията и ще се повишава с наближаването на есента. Той обаче беше категоричен, че трайното решение на проблема е само едно.

„Единственото решение за износа на украинските продукти и предотвратяване на задълбочаването на продоволствената криза е да бъдат разгромени руските въоръжени сили и напълно да бъдат деблокирани украинските пристанища. Никакви други мерки като хуманитарни коридори няма да решат въпроса. Затова призовавам да не спирате износа на оръжие за Украйна, да не замразявате и да налагате нови санкции на Русия, Беларус и на всеки, който ги подкрепя“, призова Маркиян Дмитрасевич.