Днес депутатите имаха намерение да създадат всички постоянни комисии. Те обаче успяха да гласуват само една от тях - тази по бюджет и финанси. Неин председател стана Петър Чобанов (ДПС).

За пред публиката като основен проблем бе посочено разпределението на зам.-председателските места. Но неофициално, проблемни са и председателите на комисиите по антикорупция и спорт, които уж вчера бяха решени на продължили до късно вечерта председателски съвети и съвети на ръководствата на партиите.

Продължението на дебата остана за утре като точка първа.

От "Продължаваме промяната" бяха против отлагането.

"Айде малко по-сериозно. Три дни миналата седмица си губихме времето. Сега в 3.00 ч. ще си губим времето вкъщи".

Това заяви Асен Василев.

"Никой български гражданин не си тръгва работа в 3.00 ч.", каза и Кирил Петков.

По принцип редовните пленарни заседания на парламента продължават до 14:00 ч., но днешното бе удължено с идеята да бъдат създадени всички комисии. В крайна сметка то бе прекратено към 15:00 ч.

След 14:00 обаче по правило заседават парламентарните комисии, така че депутатите не си тръгват от работа тогава. Днес консултациите продължиха и след края на заседанието.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също изтъкна, че комисиите не трябва да се бавят, заради приемането на бюджета и законите. Според нея десетина комисии са безспорни.

"Какво си мислите, ще подхвърлим на Корнелия Нинова социалната комисия и тя ще си мълчи", каза Нинова.

Упрекът й бе към Десислава Атанасова (ГЕРБ), която, според Нинова, първо казала, че има разбирателство по десетина комисии. Самата Атанасова обясни, че неразбирателставата са се получили в последния момент, на влизане в залата.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че неговата формация не е участвала в разговора за спорни или безспорни комисии. Той обвини останалите партии, че са водили разговори извън председателския съвет.

"Няма председателски съвет само на част от партиите, това не е коректно", заяви Иванов.

С промяна в правилника парламентът създаде постоянна комисия по конституционни въпроси. В нея ще участват представители на всички парламентарни групи на паритетен принцип - по двама от група.

В миналия парламент също бе създадена подобна комисия, само че временна, с председател Христо Иванов. Тя обаче така и не заработи, тъй като ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отказаха да участват в нея.

Радостин Василев - основен проблем

Както Клуб Z вчера писа, формациите бяха постигнали съглсие за една голяма част от комисиите още вчера. Така, освен разбирателство, че ДПС ще оглави бюджетната (една от най-важните), а ГЕРБ правната  - другата най-важна - с председател Рдомир Чолаков, разпределени бяха още здравната, по е-управлението, земеделието, околната среда и водите, европейските въпроси и спорта - за ПП. Социалната и медийната - при БСП. Регионалната, за българите в чужбина, туризмът - за "Възраждане", икономическата - за ДБ, както и тази по конституционни въпроси. "Български възход" трябваше да получи комисия "Антикорупция". 

Оказа се обаче спорна е комисията по... спорта. И то не, защото отива при ПП, а заради личността на бившия министър Радостин Василев - отцепник от "Има такъв народ", влязъл сега като депутат от листите на "Промяната". По информация на Клуб Z, до парламента е "долетяло" обаждане от страна друга институция срещу номинацията му. Василев е в стар спор и с бившия министър на спорта Красен Кралев (ГЕРБ), и на сегашната служебна министърка Весела Лечева - по най-различни въпроси. Заради това, засега се очаква ГЕРБ и ДПС да не подкрепят бившия съратник на Слави Трифонов, в т.ч. ако се стигне до гласуване в зала за разрешаване на казуса.

Отделно, от ПП са изявили претенции към антикорупционната комисия. По този въпрос също няма съгласие към момента.