Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота с повече от две години, показват данните от ново проучване, съобщава Ройтерс. 

Въздействието му върху човека е сравнимо с това на тютюнопушенето, вируса на СПИН или тероризма.

Повече от 97 процента от световното население живее в райони, където замърсяването на въздуха надвишава препоръчителните нива, съобщават от Чикагския университет в последния си индекс за качеството на живот, който използва сателитни данни за измерване на нивата на фини прахови частици PM2.5 , които увреждат белите дробове.

В него се казва, че ако в глобален мащаб концентрацията на фините прахови частици бъде намалена до петте микрограма на кубичен метър въздух, препоръчана от Световната здравна организация,  то средната продължителност на живота ще се увеличи с  2,2 години.

Замърсяването на въздуха все още се пренебрегва като проблем за общественото здраве, а финансирането за справяне с „убиеца“ все още е недостатъчно, предупреждава проучването. 

„Сега, когато знаем все повече за въздействието на замърсения въздух, имаме по-силни аргументи, чрез които правителствата да дадат приоритет на това като спешен политически въпрос“, каза Криста Хасенкопф от Института за енергийна политика към Чикагския университет.

Жителите на Южна Азия губят приблизително пет години от живота си заради смога. В Индия се отчита около 44 процента от световното увеличение на замърсяването на въздуха от 2013 г.

Жителите на Китай са могли да живеят средно с 2,6 години по-дълго, ако стандартите на СЗО са били постигнати, въпреки че продължителността на живота се е повишила с около две години от 2013 г., когато страната започва „война със замърсяването“.  Тя успя да намали фините прахови частици с около 40%.

Изчисленията на специалистите от Чикагския университет се основават на предишно проучване, което показва, че продължителното излагане на допълнителни 10 микрограма на кубически метър PM2,5 може да намали продължителността на живота с почти една година.

Нито една страна не е успяла да изпълни препоръките на Световната здравна организация концентрацията на фините прахови частици да бъде намалена до пет микрограма на кубичен метър въздух.