В чешкия град Литомержице неизвестни лица боядисаха пиедестала на паметника на загиналите войници от Червената армия, правейки го да изглежда като пералня, предаде Радио "Свобода". Самата фигура на съветски войник беше залята с червена боя, се казва в репортажа.

Във вторник в социалните мрежи се появиха съответни снимки, които бяха публикувани, включително от местни жители.

Рисунката на пералня е очевидна карикатура на мародерството на руски войници в окупираните украински територии. Медии и социални мрежи съобщиха за масове кражби на покъщнина, включително домакински електроуреди.

Градските власти казаха, че ще премахнат боята и ще осигурят на паметника плоча, обясняваща историческите подробности. Изданието отбелязва, че във връзка с руската инвазия на украинска територия в Чехия през последните месеци е имало и други случаи на увреждане на подобни произведения.

Паметникът в централния парк на Литомержице е издигнат през 1975 г. и е посветен на всички съветски войници, загинали по време на освобождението на Чехословакия от нацистите. Формално паметникът има статут на военно гробище, въпреки че под него няма останки.

През 2011 г. се обсъжда възможността за премахване на паметника във връзка с реконструкцията на парка. Но в крайна сметка скулптурата остана на мястото си - градската администрация се позова на междудържавно споразумение между Чехия и Русия.