Напускайки позициите си в Украйна, руските войски не само убиват цивилни, но и грабят имуществото им и после го разпродават на импровизирани улични битаци в Беларус или го изпращат в колети у дома. За зловещи картини на мародерство, с което се занимава "втората най-силна армия в света", разказват днес украинските медии.

През шестата седмица от войната има стотици примери на грабежи, извършени от руски войници в Украйна, пише сайтът НВ. Светът вижда доказателства за подобни престъпления в снимки и видеозаписи, заснети от украински защитници, в аудиозаписи от разговорите на окупаторите, в репортажите на украинското разузнаване и докладите на беларуски журналисти, отбелязва интернет изданието.

"Те крадат всичко - от продоволствие до златни обеци, които просто откъсват с кръв", каза снощи за руските войници украинският президент Володимир Зеленски в речта си пред Съвета за сигурност на ООН. 

Той заяви също, че Русия насилствено е депортирала на своя територия десетки хиляди украинци, включително хиляди деца, от окупираните от нея територии.

Руските сили масово да ограбват предприятия, съобщи вчера във Фейсбук кметът на Мелитопол Иван Фьодоров, цитиран от украинския сайт "Гордон".

"Онзи ден магазините за селскостопанска техника "Техноторг" и "Агро-Тех Инвест" бяха ограбени на стойност над 1,5 млн. евро. Според GPS навигаторите оборудването се намира на територията на Крим и Чечения", написа той.

Фирмата "Агротек" съобщи във Фейсбук, че окупаторите са откраднали селскостопанска техника John Deere от изложбената площ на 31 март. Според компанията са откраднати два нови водещи комбайни S770 и S760, трактор M6195, сеялка Vaderstad Tempo на стойност 1,5 милиона евро.

На 5 април от компанията обявиха, че руснаците са откарали друга партида техника в Руската федерация - комбайн John Deere S760 с комбайн и две сеялки Vaderstad Tempo на стойност 520 000 евро.

След оттеглянето на руските войски от Киевска и Черниговска област в Беларус в края на март започнаха да се появяват доказателства за опитите на окупаторите да продадат или изпратят у дома в Русия нещата, ограбени в Украйна, пише НВ.

На 2 април Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че в беларуския град Наровля, Гомелска област, руските военни са организирали своеобразен „специализиран“ пазар, където продават откраднато в Украйна имущество.

„В асортимента на мародерския пазар има перални и съдомиялни машини, хладилници, скъпоценни бижута, автомобили, велосипеди, мотоциклети, съдове, килими, произведения на изкуството, детски играчки, козметика. Тоест всичко, което руснаците получиха, плячкосвайки и ограбвайки цивилното население в Украйна“, казват офицерите от украинското разузнаване, цитирани от НВ.

Руското настъпление в Северна Украйна към Чернигов и Киев се провали поради сбъркана логистика. Затова пък грабежът при изтеглянето се е отличавал с "безпрецедентна организация", свидетелстват украинските разузнавачи.

Например от град Бурин в Сумска област към Беларус, руснаците са изпратили цяла колона от камиони с откраднато имущество - от промишлени стоки до предмети за бита.

През последните дни в беларуския граничен град Мозир се струпаха руски военни камиони "Камаз", от които войници разтоварваха пакети с ограбени вещи, а след това ги изпращаха по всички краища на Руската федерация чрез службата за експресна доставка СДЭК.

Руският правозащитен сайт Beware of Them публикува списък на изпращачите и получателите на колетните пратки с ограбено имущество.

На масирани опити на руските военни да изпратят у дома подобни „мародерски колети“ стана свидетел и групата за наблюдение на интернет портала "Беларуски гаюн".

Тя има тричасов запис от камерата за наблюдение на куриерската служба СДЭК в Мозир, чрез която руските военни изпращат на семействата си откраднатите вещи. Само за един работен ден, 2 април, войниците-мародери са изпратили над 2 тона такива неща. И това е само в един клон на службата в Мозир.

„Белоруски гаюн“ съобщи, че е получила "впечатляващ списък" от лични данни на войници от въоръжените сили на РФ, които според авторите на проекта трябва да носят отговорност за кражби и убийства на хора в Украйна.

Благодарение на тези данни стана известно, че по-голямата част от войниците на въоръжените сили на РФ, изпратили неща от Мозир, живеят в град Рубцовск (Алтайски край, Русия), освен това някои от тях изпращат неща в градовете: Миньор (Алтайски край), Чита (Забайкалски край), Железногорск (Красноярски край), Омск, Уляновск, Новосибирск, Москва, Ангарск (Иркутска област), Усурийск (Приморски край) и Биробиджан (Еврейска автономна област).

Колетите са били с тегло от 50 килограма до 450 килограма.

Ето и част от списъка на цитирания интернет портал:

  • Коваленко Евгений Евгениевич изпратил 450 кг в Рубцовск - инструменти, музикални високоговорители, маса, палатка. 
  • Лазарев Артьом Петрович изпратил 255 кг в Рубцовск - резервни части и електрически скутер. 
  • Николаев Павел Александрович, изпратил 205 кг в Рубцовск - инструменти, телевизор и фотьойл. 
  • Сердцев Андрей Николаевич, изпратил 150 кг в Рубцовск - инструменти, вещи и телевизор. 
  • Валиев Георги Муратович, изпратил 150 кг в Рубцовск - инструменти и вещи. 
  • Степанов Николай Николаевич, изпратил 140 кг в Усурийск - части и климатици. 
  • Канболатов Елдар Арсланович, изпратил 140 кг в Рубцовск - инструменти и дрехи. 
  • Жуковски Роман Александрович, изпратил 130 кг в Рубцовск - инструменти, вещи и телевизор. 
  • Чучалин Евгений Викторович, изпратил 100 кг в Рубцовск - инструменти, вещи и няколко телевизора. 
  • Волощук Иван Иванович, изпратил 95 кг в Рубцовск - инструменти, вещи и телевизор.  
  • Колотсей Сергей Александрович, изпратил 90 кг в Уляновск - капак на багажник. 
  • Юшин Владимир Сергеевич, изпратил 85 кг в Чита - дрехи. 
  • Григорян Артур Ашотович, изпратил 60 кг в Горняк - вещи, батерии и резервни части за компютър. 
  • Шулайкин Николай Николаевич, изпратил 60 кг в Биробиджан - дрехи и аксесоари за риболов. 
  • Дацюк Иван Андреевич, изпратил 60 кг в Рубцовск - дрехи. 
  • Кузмин Игор Сергеевич, изпратил 50 кг в Рубцовск - инструменти и вещи. 

Междувременно вестник "Украинская правда" съобщи, че в киевското предградие Буча вече са погребани над 300 цивилни убити от отстъпващите руски войски. Вестникът се позовава на разговор със служител на местна ритуална служба. Той казва, че не смята това число за окончателно, защото много убити в Буча са заровени в дворовете на къщите си.

Само на 3 април на ул. "Яблонская" в малкото градче на север от Киев са били събрани 30 тела на убити цивилни.

В понеделник главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че телата на 410 души са открити в Киевска област. Тя също не смята това число за окончателно.

Ден по-рано това международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" (Human Rights Watch) публикува доклад за военни престъпления в онези части на Украйна, които са под контрола на руската армия. Докладът на правозащитници съдържа информация за екзекуции в Буча, които са станали в началото на март.