Днес парламентът продължи със създаването на парламентарните комисии. В началото на дебата обаче от "Продължаваме промяната" заявиха, че ГЕРБ и ДПС не са позволили бившият спортен минстър Радостин Василев, който сега е депутат от тяхната група, да оглави спортната комисия. В дебата бе намесено и името на президента Румен Радев.

"Кой в крайна сметка реди комисиите", попита Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Както Клуб Z вчера писа, депутатите прекратиха работа около 15 ч. заради неразрешени спорове за комисията по спорта и за антикорупционната комисия, за които уж се бяха разбрали предварително ден по-рано. След като обаче е станало ясно, че Василев, който е един от отцепилите се от "Има такъв народ" и приютен от ПП, ще я оглави, депутати споделиха за обаждане от "Дондуков" 2 до депутати от ДПС - тази номинация да бъде блокирана. Министърката на спорта Весела Лечева, както и бившият такъв от ГЕРБ Красен Кралев, са в отдавнашна вражда с Василев.

Отделно от този спор, още във вторник бе решено комисията по антикорупция да отиде в най-малката партия - "Български възход". Вчера обаче от ПП са предявили претенции към нея. Така казусът бе отложен за днес, заради продължилото и вчера след заседанието неразбирателство. А обаждането от сградата на президентството, кулоарна клюка вчера, вече бе артикулирана официално от парламентарната трибуна.

Така в отговор на Гюров председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС е изчакало всички да заявят комисии и след това е заявило тези, които са останали. Според него спортната комисия първоначално е била заявена само от ДПС. Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че това е лъжа, защото от партията му са искали бюджетната комисия, но тя още вчера бе дадена на ДПС.

Хамид Хамид (ДПС) на свой ред отговори на Василев, че това е лъжа.

"Айде сега като си говорим истината. Реално след като спортната комисия беше отредена на "Продължаваме промяната" някой или кой се обади на ДПС и на ГЕРБ и помолиха да се смени комисията. Знаете ли защо? Защото г-н Василев вчера подаде сигнал срещу съществуващия министър Весела Лечева в КПКОНПИ.

Вие умирате от страх какво този председател на спортната комисия би разкрил. Подменяте протоколите посред нощите и ни уведомявате. От ДПС много добре знаете, че вчера споделихте, че е много важно за вас да си върнете спортната комисия, защото не искате г-н Василев да я председателства. Когато някой се осмели да подаде сигнал в КПКОНПИ, от ГЕРБ и ДПС скачат координирано", отвърна Кирил Петков.

Петков визира сигнал, разпратен вчера късно следобед и до журналистическите пощи, след като скандалът с председателстването му вече бе назрял, в който той обвинява служебната министърка в конфликт на интереси по отношение на спортното стрелбище в кв. "Гео Милев" и обявява, че е сезирал КПКОНПИ.

Делян Добрев (ГЕРБ) припомни на Петков, че в миналото народно събрание опозицията е имала "нула комисии".

"Беше потвърдено, че сме опозиция, има управляващо мнозинство, което си решава как да разпредели комисиите. "Български възход" са част от тази комбинация. Това ли е новото управляващо мнозинство?", отговори Настимир Ананиев и допълни, че в миналото народно събрание са били предложени комисии на опозицията, но те са се отказали. Без обаче да посочи, че "офертата" бе за няколко считани за маловажни комисии. "Виждаме колаборация на завладяната държава, опитва се да си върне контрола, да защити корупция", посочи още Ананиев.

Явор Божанков от БСП върна топката в полето на разговора за президентската намеса:

"Дали обаждането е от президента Румен Радев? Намесва ли се друга власт в това народно събрание?"

Отговор така и не дойде. И депутатите продължиха да редят комисиите.

Когато стигнаха до комисията по спорта се проведе гласуване за това кой да е нейният председател.

Радостин Василев събра 93 гласа "за",  84 "против"  и 42 "въздържал се". Халил Летифов, издигнат от ДПС, получи 99 гласа "за" 65 "против" и 50 "въздържал се. И двете кандидатури не бяха приети и комисията остана без председател.