Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Украйна трябва да реши дали да направи териториални отстъпки, добавяйки, че САЩ и съюзниците им работят, за да получи Киев военната помощ, от която се нуждае, предаде Блумбърг.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че войната може да се проточи, ако доставките на модерни оръжия от съюзниците на Украйна не се ускорят. Той потвърди, че бойните действия ще спрат, само когато нахлулите в Украйна руски войски я напуснат.

Русия продължи атаката си срещу Северодонецк, обстрелвайки града и обграждайки селата. Силите на Москва се опитват да завземат изцяло последната опора на украинското правителство в източната Луганска област. Нейният управител каза, че сега руските войски контролират 80 на сто от града.

Запитан за вероятни териториални отстъпки от украинска страна в телевизионно интервю, Блинкън каза, че тези решения трябва да се вземат от украинското демократично избрано правителство, включително - от президента Зеленски.

"Бъдещето на Украйна зависи от украинците", каза той.

Блинкън добави, че САЩ работят със съюзниците и партньорите си да доставят помощ на Украйна в битката ѝ със силите на руския президент Володимир Путин.

“Има значителни жертви и от двете страни. Това е ужасяващо и то е резултат от руската агресия срещу Украйна", каза Блинкън. "Ние сме решени Украйна да получи това, от което се нуждае, за да се справи с агресията и в крайна сметка да има силна позиция на масата на преговорите,  ако се стигне до нея".