Любомир Яков от хисарското с. Красново, който през 2021 г. няколко пъти заплаши Ива Митева, а веднъж и Бойко Борисов, отива в затвора ефективно.

Това става ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура, която се похвали с издействаната присъда - 7 месеца и половина, които той следва да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Всъщност прокурорите са постигнали споразумение след пълни самопризнания от виновника.

За какъв престъпник става въпрос

Яков буквално пощури силите на реда по време на наситената с неколкократни избори 2021-а, като непрекъснато отправяше заплахи от едно и също място - старозагорски компютърен клуб, и от собствения си имейл. Не е особено учудващо, че при това положение веднага го и системно ловяха.

След като районният съд в София (заради характера на заплашваните лица!) очевидно прецени за какъв човек става въпрос, пусна Яков да си ходи вкъщи. Мярката бе "домашен арест".

После обаче службите изпаднаха в лек шок, защото на 9 септември той не се яви пред втората инстанция и не го откриха на адреса му - както и никъде другаде. И така се води, че си е нарушил мярката за неотклонение.

Мистерията се оказа лесна за разгадаване: след произнасяне на мярката домашен арест, Яков си бе тръгнал пеша от София към Красново да я изтърпи при баба си - както му е указал съдът.

Така той се оказа отново арестуван (между другото - в същия компютърен клуб), а в средата на октомври получи наказание пробация за срок от три години и на 200 часа общественополезен труд.

26-годишният Яков обаче продължи да заплашва Митева.

Което според закона вече му донесе обвинение "в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив". Така не е учудващо, че статистиката е подобрена с още една постигната осъдителна присъда и още един опасен престъпник ще лежи в затвора.

Ето и прокурорското прессъобщение:

По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден Л.Я., заканил се с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия премиер на Република България

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден 26-годишният Л.Я., който в условията на продължавано престъпление се е заканил с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия премиер на Република България.
На 24.10.2021 г. след 22 часа в гр. Варна, обвиняемият Л.Я. изпратил две съобщения на имейла на Министерство на правосъдието, в които написал, че има пистолет и ще убие председателя на 46-ото Народно събрание.

На 25.10.2021 г. отново след 22 часа в гр. София, от личната си електронна поща Л.Я. изпратил имейл на електронна поща на Министерство на правосъдието, в който написал, че ще убие бившия премиер на Република България.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели.

Обвиняемият е признал вината си и след одобрено от Софийски районен съд споразумение, на Л.Я. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 месеца и 15 дни, което той следва да изтърпи при първоначален „строг“ режим. Споразумението има последици на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.