Министерството на финансите публикува късно снощи текстовете на т.нар. удължителен закон за бюджета, който трябва да уреди действието на Бюджет 2022 и през 2023 година. Този ход бе обявен още във вторник от ресоната служебна министърка Росица Велкова, която отказва да внесе свой проект, защото не разполага с парламентарно мнозинство. Така МФ формално спазва закона да внесе някакъв проект до 31 октомври. 

Важното - рамките и на трите основни бюджета, този на Републиката, този на държавното обществено осигуряване и на Националната здравно-осигурителна каса, се запазват напълно. Те ще се изпълняват и през 2023 година до приемането на нов закон, който да изпълнява политиките на новото мнозинство - което и да е то. 

Действията на МФ предполагат, че минималната работна заплата ще остане 710 лв., данъците и осигуровките не се променят, остават всички заложени отстъпки по сектори, остават компенсациите, така както са гласувани. Остава и таванът на дълга, който важеше за тази година - 10,3 млрд. лв. 

Решението на Велкова да не внесе удължителен закон бе критикувано от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но според Министерство на финансите това е единственият разумен избор.

Три са проектите на бюджет, които бяха разработени - единият базов с действащите числа, един продължаващ политиките в 2023 година, но и който би довел до огромен дефицит и дълг, и един, който консолидира дупките. Третият вариант е най-здравословен за родните финанси, но Велкова подчерта, че е само служебен министър и няма право да реже разходи за социални дейности.