Служебното правителство на Гълъб Донев обяви, че ще внесе в Народното събрание удължаващ закон за бюджета. Това означава, че финансовата министърка Росица Велкова ще предложи на депутатите същите разчети, които действаха и през тази година. Причината - министерството не може да направи собствен бюджет с политики, защото няма парламентарно мнозинство зад себе си. В същото време, ако продължат разходите експоненциално с увеличените социални разходи, ще бъде нарушен Законът за публичните финанси. Именно затова и Велкова предлага удължаващ закон. 

Новината тя съобщи по време на извънредно заседание на Народното събрание, в което бе извикана, за да разкаже как върви бюджетът през тази година и какви са основните параметри в текстовете за следващата. До момента хазната върви с излишък от почти един милиард лева, но, както обясни и Велкова, традиционно в края на годината идват големите харчове. Добрата новина е, че дефицитът ще бъде леко свит до 3,4% вместо планираните 4,1%. Причината е в икономия от 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост и едни 250 млн. преизпълнение на приходи над разходи по перото на данъчните постъпления. 

В момента фискалният резерв е в размер на 12,1 млрд. лв. Той обаче рязко ще намалее, ако МФ не продължи да емитира нови емисии държавен дълг и има опасност да не може да покрие пенсионните плащания през януари на следващата година. 

Важно е да се знае, че според Велкова има вариант, при който следващата година дефицитът да се свие до 3%, но той е свързан с голямо рязане на харчовете, нещо, което Велкова обяви, че няма правомощия да прави. Лошият вариант е за дефицит от 6,6%, но това означава само едно - България няма да влезе в еврозоната от 1 януари на 2024 година. Това призна и самата министърка. 

При най-лошия вариант дефицитите в следващите три години номинално ще растат постоянно до почти 12 млрд. лв. през 2025 година, макар и в процентен план да има леко консолидиране. Заради увеличената икономика и БВП. Всички тези дефицити ще се финансират през дългове. 

Кой какво иска?

Днес се оформи интересна политическа ситуация, защото бе очевидно, че старата коалиция от БСП, ПП и ДБ бяха опоненти на Велкова, смятайки, че разчетите на МФ очертават много по-тежка картина, отколкото предполага реалността. От другата страна - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" повтаряха, че Асен Василев и правителството на ПП са съсипали фискалната стабилност. 

БСП иска продължаване на политиките по разходната част и допълнителни мерки, твърдейки, че правителството подценява приходите за следващата година и от планираните 173 млрд. лв., те ще са поне 185 млрд. лв. Това позволявало и да няма допълнителни дефицити и дългове. МФ залага растеж от едва 1,6%. 

"Демократична България" смята, че 6,6% дефицит - крайният вариант, е немислим и трябва да се върви към свиване. И от дясното обединение обаче също смятат, че правителството подценява приходите и не показва как точно харчи и ще харчи до края на годината. 

ГЕРБ - очаквано - премина в атака, но не заяв какво ще предложи напред във времето.