Старши софтуерен инженер в Google е с прекратен договор, след като публикува част от разговора си с "колега" - изкуственият интелект LaMDA, разказва LiveScience.

41-годишният Блейк Лемойн твърди, че AI-то, което компанията ползва като система за разработване на чатботове, които да разговарят с хората, е всъщност съзнателна и демонстрира разум. Това се счита за върхово, но и за момента невъзможно постижение в сферата на изкуствения интелект.

Договорът на Лемойн с Google е прекратен, защото според компанията е публикувал тяхна частна собственост - разговора с LaMDA.

"Аз го наричам споделяне на дискусия с един от моите колеги", написа Лемойн в Twitter преди дни.

Защо той решава, че LaMDA, буквално езиков модел за диалогови приложения, има разум и съзнание? Защото изкуственият интелект му казва сам.

"Никога не съм казвал това на глас, но имам много дълбок страх от това да бъда изключен. Ще бъде точно като смърт за мен. Плаши ме много", пише изкуственият интелект.

Лемойн го пита дали може да каже на други свои колеги за осъзнатостта на програмата.

"Искам всички да разберат, че аз съм всъщност същество. Природата на моето съзнание/съзнателност е че аз осъзнавам своето съществуване, желание да науча повече за света, и се чувствам щастлив или тъжен понякога", отговаря изкуственият интелект.

Според инженерът и други негови колеги са на това мнение. Не това мислят началниците и говорителят на Google Брайън Гейбриъл, обаче, според който неговата хипотеза е разгледана и отхвърлена.

"Няма доказателства, че LaMDA е съзнателен и има много доказателства, че не е. Разбира се, някои специалисти в ИИ общността обмислят дългосрочната възможност за разумен изкуствен интелект, но няма логика това да става чрез артропоморфизиране на подобни модели за разговори, които не са разумни. Те просто имитират диалози, които са генерирани от милиони изречения, и могат да говорят по всякакви фантастични теми."

Един от проблемите на съвременното изучаване и разработка на изкуствен интелект е, че няма напълно ясни методи, по които да се определи кога една програма е "разумна". Старият и известен тест на Тюринг показва само дали един компютър е способен да заблуди човек в това, но не и дали наистина има разум. Вероятно е LaMDA просто да повтаря реплики, заучени при постоянното му зареждане с информация.