Една трета от служителите на кметството в Москва напуснали Русия, след като техен мобилизиран колега бил убит на фронта. Масово бягат и служители на правителството на Руската федерация, както и подчинените му агенции, съобщава "Укринформ".

"Така тичат, че петите им светят. Комично е: напускат, оставяйки нещата си на работното място, даже не си мият чашите", споделят анонимни източници на медията.

Това довело до затруднения в работата на администрацията на руската столица. Множество служители са напуснали Министерството на образованието, Министерството на дигиталното развитие и Централната банка на Русия. Представител на подчинена агенция на руското Министерство на транспорта разказал пред репортери, че няколко отдела "току-що излетяха и си тръгнаха, разбраха, че могат да пристигнат тук (от военната служба за регистрация и вписване - бел.ред.) всеки момент и че ако напуснат заедно, могат да се координират".

В едно от учрежденията на Министерството на здравеопазването на Русия охранителите вкупом напуснали.

След приятелски мач на руския национален отбор по футбол в столицата на Киргизстан Бишкек в града останали 10 служители на Руския футболен съюз, разказва "Некста". Те отказали да се качат на обратния полет за Москва на 24 септември.

Един от източниците на "Укринформ" обявил, че е спрял да вярва на изявленията на руските власти след обявяването на мобилизацията.

"Властите изглежда не спазват обещанията си и мамят дори онези, които като мен са готови да ги слушат", обяснил той.

Мобилизацията в Русия бе обявена на 21 септември. Министерството на отбраната на Руската федерация оповести намерението си да изпрати на фронта 300 хиляди души. На 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че 222 000 вече са мобилизирани и че процесът ще приключи до края на октомври.

След обявяването на мобилизацията руснаците масово избягаха в страни като Грузия, Турция, Казахстан, Армения и други, които имат безвизов режим с Русия. Няма точни данни за броя на хората, напуснали Руската федерация след 21 септември. В началото на октомври се появи неофициална информация, че след старта на мобилизацията около 700 000 руснаци са напуснали страната.

Грузия: Над 122 000 руснаци са пристигнали в страната ни от януари до септември 

Министерството на вътрешните работи на Грузия съобщи, че сега в страната се намират 112 733 руски граждани, пристигнали от януари до септември тази година. Това е около четири пъти повече от дошлите от Украйна: по данни на МВР те са 25 779.

Реалният брой на руснаците, които днес са в Грузия, може да е по-висок, тъй като не са включени пристигналите през октомври.

По-рано съратници на Михаил Саакашвили от опозиционната партия "Единно национално движение" изразиха безпокойство от наплива на руски граждани в страната, опасявайки се от "нашествие на петата колона на Кремъл". Управляващата партия "Грузинска мечта" не вижда сериозна заплаха.

Населението на Грузия към 1 януари 2022 г. е 3,688 милиона души. Така броят на руснаците, останали в страната, е около три процента от общото население.

Около 200 000 чужденци в Казахстан са кандидатствали за местни идентификационни номера

Около 200 000 чужденци са кандидатствали за индивидуални идентификационни номера в Казахстан, за да могат да работят и да открият банкови сметки след обявяването на мобилизацията в Русия и масовия приток на руски граждани в страната, съобщи "Укринформ".

Заместник-министърът на цифровото развитие на Казахстан Асет Турисов, който съобщи тази информация пред журналисти на 26 октомври, не уточни колко от кандидатите са руски граждани.

По-рано казахстански официални лица съобщиха, че почти 300 хиляди руснаци са влезли в Казахстан от 21 септември, половината от които все още са в страната.