"Русия вероятно е първата държава в историята на света, от която хората бягат не защото някой е нахлул в страната им, а защото те са нахлули в друга страна".

Думите изрече днес руският милиардер в изгнание Михаил Ходорковски.

Колко истина се крие зад тях.

Путин TV - в паника

Преди да направим обиколка из мобилизационните центрове и руските граници, нека проверим какво е настроението сред най-големите поддръжници на Путин - телевизионните му славеи.

Топ пропагандистите Маргарита Симонян (главна редакторка на RT) и Владимир Соловьов (водещ на предаване по "Россия 1") вече няколко дни обсипват с критики руските власти заради изпращането на старци, студенти и тежко болни руснаци на фронта.

В типичния си премерен стил Соловьов настоява за екзекуцията на виновниците за провала на мобилизацията. Симонян пък чертае паралели с бунта на кораба "Потьомкин" от Руско-Японската война през 1905 г. Тогава заради некачествена храна руски моряци превземат плавателния съд.

Червата ви определено биха се разбунтували, ако видите с какво се хранят днешните руски войници.

Разбира се, двамата неформални говорители на Кремъл се хвърлят като Матросов в защита на "върховния главнокомандващ" и стоварват цялата тежест за катастрофалната мобилизация върху регионалните ръководители. Предстои да видим колко устойчива ще се окаже тяхната лоялност. 

"Грабвайте тампоните, някой си изкряска"

Ако сте руснак, чиято фамилия не е Песков, Соловьов, Симонян или Сноудън, вероятно с ужас гледате видеата от мобилизационните центрове в социалните мрежи. Може би в плен на отчаяние смятате да последвате примера на безчет ваши сънародници, като се натряскате до козирката.  

Преди това поне се погрижете да имате легло наоколо, на което да отпочинете след запоя. Не в тревата край някое летище.

Тези "елитни бойци" също не се нуждаят от коментар.  

Шегата настрана - алкохолът може и да е от полза. Ще помогне да притъпите болката, когато боен другар от състрадание ви счупи крака, за да не ви пратят на фронта. 

Ако не ви стигне акъл или кураж да се контузите, трябва да знаете, че преди да ви захвърли в ничия земя Русия няма никакво намерение да ви осигури каквото и да било. При повече късмет няма да ви се паднат ръждясали калашници.

А ето една любезна дама от мобилизационен център, която подготвя новобранците за суровата реалност. 

Препоръчва им да си носят спални чували, когато неблагоразумно я прекъсва един от "зайците".  

"Нищо ли няма да ни осигурите"?

"Всичко трябва да си носите, момчета. Само униформата ви е осигурена от армията, но бронята и всички други военни неща - нямаме никакви такива неща", изджавква тя в отговор.

Освен снаряжение, ще трябва да си купите и медикаменти. Великият руски здрав разум е тук, за да ви се притече на помощ, когато неимоверно ви прострелят.

"Така, мъже, само не се хилете, жените си, приятелките, майките, помолете – превръзки, най-евтините, превръзки, плюс най-евтините тампони. Тампоните знаете ли за какво са? За огнестрелните рани!" 

"Надежда всяка тука оставете"

Всички пътища водят... извън Русия. Стотици хиляди напуснаха страната през изминалата седмица, а километричните опашки по границите продължават да се точат и днес.

На руския ГКПП "Горни Ларс" с Грузия бе поставен мобилизационен пункт. 

Часове по-късно НТВ съобщи, че повиквателни се раздават на всички "късметлии" в мобилизационна възраст, които преминат оттам. На броени метри от "свободата".

Особено интензивен е изходният трафик на границата с Монголия - хиляди руснаци, предимно от тежко засегнатата от войната Република Бурятия, търсят убежище на юг. 

"Моята страна започна частична мобилизация и си мисля, че това се отразява негативно върху обществото. Чакахме доста дълго време от руската страна на границата: около 16 часа", казва един от бягащите, цитиран от БТА.

Сурен Бат-Тур, собственик на къща за гости в монголската столица Улан Батор, разказва, че помага на приятели от Бурятия да се измъкнат от мобилизацията.

Къщата за гости се напълнила с руснаци.

"Исках да им помогна, много е трудно. Сега те си търсят работа в строителния бизнес или земеделието, за да имат някакво занятие, докато са тук", обяснява Бат-Тур.

Един от новодошлите, който се представя като Алексей, обяснява, че е влязъл в Монголия през уикенда, като е оставил жена си и трите си деца в Русия. Алексей разказва, че още много хора са постъпили като него. 

"Имаше много млади хора, много хора, които се опитват да избягат от Путин", разказва 40-годишният мъж, който планира да остане в Монголия, докато ситуацията в Русия се подобри. 

Бегълците създават проблеми за монголското правителство, което се опитва да се дистанцира от конфликта, тъй като е зависимо от руските доставки на газ и петрол.

По-различна е ситуацията в богатия на енергийни ресурси Казахстан. Днес вътрешният министър Марат Ахмаджанов посочи, че 98 000 руски граждани са влезли в страната от началото на мобилизацията и подчерта, че няма да бъдат екстрадирани. По-предизвикателно бе изявлението на президента Касъм-Жомарт Токаев. По думите му бежанците са се измъкнали от една "безнадеждна ситуация".

Оценката на Токаев изглежда основателна. Ако откъм грузинската страна на "Горни Ларс" някой злобен шегаджия забие табела "Надежда всяка тука оставете", едва ли посланието му ще се приеме за неуместно.