Дългогодишната бивша канцлерка на Германия Ангела Меркел днес беше порицана от висшия съд на страната за това, че е превишила правата си, когато е критикувала политическите си опоненти, съобщи ДПА, цитирата от БТА.

Меркел е нарушила принципа на равните възможности на партиите в коментарите си за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ), постановиха съдиите от Конституционния съд.

Съдебното дело датира от февруари 2020 г., когато регионалният парламент в провинция Тюрингия избра либерален политик за премиер на провинцията. 

Въпросният премиер, Томас Кемерих, беше избран с гласовете на три партии: неговите Свободни демократи (СвДП), християндемократите (ХДС) на Меркел и - това което предизвика споровете - AзГ.

Избирането му постави в доста неловко положение десноцентристкия ХДС на Меркел, който също беше подкрепил Кемерих, припомня Асошиейтед прес.

Фактът, че ХДС на практика е обединил сили с AзГ, за да избере премиер на провинцията, предизвика политическа ударна вълна в Германия, където антимигрантската AзГ е почти изключена от властта на провинциално и федерално ниво, въпреки че присъства във всички законодателни органи.

Други основни партии преди и след вота в Тюрингия отказаха да работят с AзГ или да формират коалиции с нея.

Предвид това Меркел заяви малко след избирането на Кемерих, че резултатът от вота в Тюрингия е нещо "непростимо и затова трябва да бъде отменен". Това е "лош ден за демокрацията", каза тя. Избирането на Кемерих "наруши фундаменталното убеждение на ХДС, а и на мен, че не трябва да се печели мнозинство с помощта на AзГ", изрази недоволството си Меркел на пресконференция в Южна Африка малко след избирането му.

На фона на политическия шум около избирането му Кемерих подаде оставка три дни по-късно. През следващия месец беше избран ляв премиер на провинцията - Бодо Рамелов. 

AзГ беше обявила, че ще заведе дело срещу Меркел за това, че е принудила Кемерих да подаде оставка - което доведе до днешното съдебно решение.

Върховният съд на Германия установи, че Меркел "негативно е квалифицирала" AзГ в официално качество и така "е повлияла едностранно на конкуренцията на политическите партии".

Съдебното решение няма да доведе до преки последици за Меркел.