Томас Кемерих от либералната "Свободна демократическа партия" (FDP) стана премиер на Тюрингия, благодарение отчасти на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AзГ), която го подкрепи, съобщи Би Би Си.

Канцлерката Ангела Меркела заяви, че местните избори трябва да бъдат повторени и определи начина, по който Кемерих е бил назначен "непростим". Според нея така AзГ ще засили позициите си в Източна Германия.

"Това бе лош ден за демокрацията, ден, в който бе разрушена дългата и горда традиция на ценностите на Християндемократическия съюз. Това по никакъв начин не се вписва с идеите на ХДС, и начина , по който действаме по време на съществуването на партията ни", сподели тя.

До този момент основните партии в страната винаги отказваха да се споразумяват с "Алтернатива за Германия", която се ползва с голяма подкрепя в Тюрингия.

На третия тур при гласуването в регионалния парламент депутатите от AзГ подкрепиха не кандидата на своята партия, а Кемерих. Така либералът надделя с един глас (45 срещу 44) над фаворита - досегашния премиер Бодо Рамелов от партия "Левица".

Кемерих бе подкрепен от и от Християндемократическата партия на Меркел.