Както вчера бе заявил, Иван Гешев предлага на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и на шефа на ДАНС Пламен Тончев съвместни звена, които да анализират и да правят последващ мониторинг на шест типа престъпления.

Това са:

  • организирана престъпност,
  • корупция по „високите етажи“ на властта,
  • конвенционална (битова) престъпност,
  • трафик и разпространение на наркотици,
  • телефонни и интернет измами,
  • нелегална миграция. 

Подобна заявка главният прокурор направи още вчера - като разпространи организационни мерки, които въвежда в прокуратурата.

Сред тях освен въпросните съвместни звена, влиза още  - към окръжните прокуратури да се създават спецотдели за разследване на организирана престъпност и корупция, да се възобновят регионалните съвещания и да се върнат приемните на местните прокурорски шефове в цялата страна с цел "създаване на условия за повишаване на общественото доверие в работата на прокуратурата".

Темата за "анализирането и мониторинга" идва месец след като правосъдният министър Крум Зарков обяви, че ще възстанови съвета за криминологически изследвания - изцяло аналитичен професионален орган, който у нас бе закрит по времето на Сотир Цацаров.

Пълният текст на писмата на Гешев може да бъде намерен тук.

От известно време Гешев обикаля страната и говори за "национална катастрофа с престъпността", като - както Клуб Z писа, прокуратурата не оповестява данни - на каква статистика стъпва за тези изводи. По-скоро е факт, че през септември престъпленията са по-нисък брой, а заловените лица повече от същия месец на последната "нековидна" година - 2019 г.

Ето и прессъобщението на прокурорския пресцентър:

Главният прокурор предлага на служебния вицепремиер и вътрешен министър и на председателя на ДАНС създаването на екипи за анализ и мониторинг на шест категории престъпления

Главният прокурор предложи на служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев създаването на съвместни екипи между Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които да извършват първоначален анализ, а впоследствие и постоянен мониторинг на наличните данни за шест категории престъпления – организирана престъпност, корупция по „високите етажи“ на властта, конвенционална (битова) престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами, нелегална миграция. 

Пълния текст на писмата може да видите в прикачените файлове.