БСП отново гласува заедно с ГЕРБ и ДПС. Социалистите, заедно с ГЕРБ и ДПС, не подкрепиха предложението на "Продължаваме промяната" шеф на земеделската комисия да стане Иван Христанов.

Христанов получи 71 гласа "за" 64 "против" и 93 "въздържал се". Отделното гласуване за неговата номинация бе поискано от Тома Биков (ГЕРБ). Обичайната практика е членовете на комисията и нейното ръководство се гласуват общо.

Предложението на Тома Биков за разделно гласуване бе подкрепено с гласовете на ДПС, БСП и "Български възход".

Срещу Христанов гласува ГЕРБ, а се въздържаха ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход".

В правителството на Кирил Петков Христанов бе зам.-министър на земеделието и бе особено активен по казуса с контрабандата на ГКПП "Капитан Андреево".

"Питайте колегите, аз гласувах със за.”

Това каза пред Клуб Z депутатът от БСП Иван Иванов. В правителството на Кирил Петков той бе замеделски министър, а Христанов му бе заместник.

Веднага след гласуването от "Продължаваме промяната" поискаха почивка.

След почивката въпросът бе отложен за утре. Клуб Z потърси коментар и от лидерката на БСП Корнелия Нинова, но тя се престори, че не чува въпроса и набързо влезе в пленарната зала.

Ето какво написа самият Христанов във фейсбук:

КОМИСИЯ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ

Има само една номинация за председател, моята.

Нарочно я оставиха последна, очакваме развитие.

ГЕРБ и ДПС са пас.

ГЕРБ току що предложиха председател и заместник председатели да се гласуват отделно. Това е единствената комисия с подобно искане.

СТРАХ?!

Ето гласуването за мен.

Мафията Капитан Андреево се уплаши от мен.

Податки, че ще има "драма" и с комисията по земеделие, а не само със спортната и "Антикорупция", имаше още снощи и стана явна днес, когато председателстващия заседанието Йордан Цонев системно прескачаше гласуването за обособяването и състава й. Макар да бе ясно, че тя отива при ПП и никой друг няма претенции за председател. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров настоя Цонев да я подложи на гласуване, както е описан редът в документите за пленарна зала, но Цонев възрази, че няма изрична разпоредба за това и решението е на председателя, т.е. негово в случая. По неофициална аинформация на Клуб Z ПП ще смени името на Христанов, като това няма да е Александър Дунчев, който в кабинета се противопостави на безпринципните назначения на БСП в горския сектор, с което предизвика търкания вътре в коалицията и си спечели персонални нападки от Нинова и компания.