Правителството ще вземе решение, с което части от ГКПП "Капитан Андреево" ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност. Това стана ясно от думите на премиера Гълъб Донев преди началото на правителственото заседание.

"Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство. Помните как започна мандатът на служебното правителство - с информация за проблеми по контрола на животни и стоки, които влизат в Европейския съюз (ЕС) през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево".

В края на мандата ни предстои да вземем решение, с което части от ГКПП "Капитан Андреево" ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност“, обяви премиерът.

По думите му целта на това решение е държавата да върне сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС.

"Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба", коментира още Гълъб Донев.

Части от граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" вече са обявени за стратегически обект от значение за националната сигурност. Решението за това е взето на днешното заседание на правителството. Това потвърди на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

"С това недвусмислено се слага точка на темата за това какво прави държавата по отношение на официалния контрол от агенцията по храните", посочи Гечев.

Той обясни, че с решението на служебния кабинет някои от помещенията на пункта, където се извършва контрол по влизащите на територията на страната храни, придобиват особен статут.

"Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в помещенията и ще упражнява специфична защита, включително информационна и физическа. Недвусмислено държавата упражнява пълния си контрол", увери Гечев.

Министър Гечев обяви, че се работи и по повишаване на капацитета на държавната лаборатория, осъществяваща контрол.

До шест месеца трябва да бъде закупено оборудване и да бъде стационирана национална лаборатория към Българската агенция по безопасност на храните на граничния пункт, обясни още Явор Гечев.

Проблемът с контрола на входния за цялата европейска общност ГКПП избухна при правителството на Кирил Петков, който обяви, че ще си върнат контрола и че държавата е ощетявана с милиони на ден. Имаше данни за заплахи на държавни служители и за предлагани подкупи от стотици хиляди.

В крайна сметка Върховният административен съд разпореди задължително връщане на фирмата "Евролаб", която се свързва с Таки, на границата и отмени заповедите на БАБХ. А и в трите дела по забележителен начин случайният подбор на делата повели да заседава лично председателят на ВАС Георги Чолаков.

Една евентуална промяна на статута на пункта вероятно ще "обърне играта" в посока - повече държава.