Прокуратурата ще предяви повдигнатите нови обвинения по аферата с източените милиони за изграждането на автомагистрала "Хемус". Това съобщи БНТ. Вече девет са обвиняемите по делото за пране на пари - те са били шефове на кухи фирми като част от верига, през която са преминавали парите.

Както е известно, единственият който досега се озова в ареста - макар и за кратко, е Борислав Колев - бивш международен съдия по футбол на малки вратички. Още в рамките на мерките му за неотклонение бе изнесена схемата, която не звучи никак "сложна" за разследване:

Държавната "Автомагистрали" получава поръчката инхаус, веднага сключва договор за наем на машини и доставка на материали с една частна фирма. Тя - с друга и тя накрая - с 5 напълно кухи дружества с по един "сламен" управител - без работници, машини и пр.

Държавата обаче веднага разплаща аванс в рамките на над 80 млн. лв.

Конкретно Борислав Колев се озова в ареста след акция не на прокуратурата, а на ГДБОП - доказано е, че той има отношение към изтеглянето на около 53 млн. лв. кеш от този аванс.

Тази сутрин в прокуратурата дойде Борислав Колев, който е първият обвиняем още от миналата година. Неговото обвинение е прецизирано - остава за пране на пари, но са посочени нови факти и обстоятелства, установени от разследващите, пояснява БНТ, макар официално съобщение да липсва (между другото, за прането на пари - ще трябва да се докаже, че той е знаел или предполагал, че тези средства са придобити чрез престъпление, б.р.).

"Добавяне на факти и обстоятелства, които първоначално не са били известни или не са били ясни. Обвинението си е едно и също", казва пред медията адвокатът му Христо Ботев.

В последната седмица като обвиняеми бяха привлечени още осем души - отново за пране на пари. Днес се очаква в прокуратурата да дойде още един от тях - Георги Георгиев от Лом.

Припомняме, че Колев, който поиска срещи с главния прокурор Гешев и тогавашния министър Бойко Рашков, за да им признае къде са отивали парите, разкри именно пред държавното обвинение името на никому неизвестния Георгиев.

Според БНТ обаче разследването е към своя край и вероятно след предявяването на обвиненията ще започне предявяване на материалите и изготвяне на обвинителен акт, който да бъде внесен в съда.