България дала сигнал за потенциално смекчаване на позицията си по въпроса за започването на преговори между ЕС и Република Северна Македония (РСМ).

Това съобщи „Пилитико“, като се позова на двама дипломати. 

Сигналът бил даден вчера, на срещата на постоянните представители на страните членки. Заради Скопие е блокирано и започването на преговорите с Албания, тъй като ЕС иска двете кандидатки да вървят в пакет.

Такава стъпка от страна на България би била от полза за германския канцлер Олаф Шолц, отбелязва „Политико“. Той предупреди, че ще бъде трудно да започнат преговори с нови кандидатки като Украйна, докато въпросът за РСМ не бъде разрешен.

Съобщението идва в навечерието на очакваното историческо решение на Европейската комисия. Очаква се утре тя да препоръча на Украйна и на съседна Молдова да бъде даден статута на кандидат-членки на ЕС. Окончателното решение обаче изисква единодушие сред ръководителите на 27-е държави от съюза, които на 23 и 24 юни ще се съберат на Европейски съвет в Брюксел.

По този въпрос също има спорове, пише изданието. Дания и Португалия например не са склонни да дадат такъв статут. Според тях ако не е войната, Украйна не е в състояние да изпълни критериите за започване на преговори.

Други пък искат преговорите да започнат само при условие, че приключи войната и Украйна засили борбата с корупцията и върховенството на закона.

Грети като балтийските държави и Полша настояват не само за незабавно започване на разговорите, но и за ускоряване на присъединителния процес.