След седем поредни издания догодина София няма да бъде домакин на тенис турнира "София оупън" от серията ATP 250. Това бе съобщено още след края на надпреварата в началото на този месец, а снощи бе потвърдено с изявления на БФ по тенис и на организаторите от Brandplus.

Причината е, че датите през февруари се дублират с участието на мъжкия национален отбор в плейофен мач за "Купа Дейвис" срещу Нова Зеландия. ATP тогава е определила дати за надпреварата, а не през есента, както беше в последните години.

"Освен това, от техническа и финансова гледна точка е почти непосилно предизвикателство да се организира толкова сериозен турнир в рамките само на три месеца след края на предходния", посочва тенис федерацията. 

И добавя:

"Приоритет и концентриране на усилията на БФТ през 2023 г. са участието на мъжкия отбор за Купа "Дейвис", на женския за Купа "Били Джийн Кинг", както и дейностите по масовизиране и популяризирането на тениса. Не на последно място и значителното увеличаване на подкрепата през 2023 г. за развитието на младите български тенис таланти, които постигнаха невероятни успехи през годината.

УС на БФТ изразява съжаление за създалата се ситуация относно Sofia Open, възникнала от пренареждането на календара от страна на АТР за 2023 г. В тази връзка УС дава мандат на оперативното ръководство на БФТ да търси други варианти за провеждане на ATP турнир или Чалънджъри и WTA турнир в България през втората половина на 2023 г. или през 2024 г."

Brandplus посочва, че не е имало друга опция за провеждане в различно време на годината. Отсега не може да се каже дали надпреварата ще се завърне в календара през 2024 г. Това ще стане ясно не по-рано от есента на следващата.

Ето какво гласи изявлението на компанията Brandplus:

"След дискусии с ATP, с голяма тъга се налага да съобщим, че бе взето трудното решение притежателят на правата Brandplus да премести турнира ATP 250 от България.

Това не беше лесно решение, но беше единствената подходяща опция, при противопоставянето на датите за Sofia Open догодина с Купа "Дейвис", където България ще играе плейоф за Световната група I в Нова Зеландия през февруари. Освен това успехът на Sofia Open би бил застрашен при наличието на няколко други турнира за Купа "Дейвис" по света, а и няма подходяща опция за провеждане на ATP 250 турнир на закрито в България по което и да е друго време.

Българската федерация по тенис има за цел да работи с ATP и се стреми да осигури бъдещи възможности за друг ATP турнир в България."