Проучване на агенцията Cerema по поръчка на ASFA (French Motorway Companies) изнася доста плащеши резултати по отношение на поведението на шофьорите на камиони, когато са зад волана на своите тежкотоварни машини.

Благодарение на неголямо като мащаб проучване във Франция става ясно, че шофьорите на камиони използват мобилните си телефони средно в 9% от времето, което са зад волана на своите автомобили, пише специализираният сайт Auto-press.net.

За реализирането на изследването агенцията монтирала камери по екстериора и интериора на камионите и всеки един от водачите е бил наясно с процеса на инициативата, в това число и че протича видеозаснемане.

Водачите на камиони са използвали своите мобилни телефони средно по 10 пъти на час, със средно времетраене от около 30 секунди.

Така времето, в което шофьорите са отделяли погледа си от пътя, е средно по 2.4 секунди, а максимално - 7 секунди. Това в изминато разстояние без контрол върху движението е еквивалент съответно на 60 и 175 метра при средна скорост на движение от 90 км/ч.