Обикновено от другата страна - протестиращи "срещу", днес хиляди хора се събраха в центъра на София в подкрепа "за".

В късния следобед столичани излязоха пред Народното събрание на шествие в поддръжка на правителството и в частност - на отстранения днес от поста председател на парламента Никола Минчев. 

Както е известно, с гласовете на "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", малко по-рано през деня Минчев бе "импийчнат".

На шествието се чуха призиви "Мафията вън!", а много хора носеха табели, олицетворявайки се с доскорошния председател на законодателния орган: "Аз съм Никола". Пред служебния вход на НС пък се чуха призиви към председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов:

"Тошко, ела!", "Ела, няма да те бием" и "Тошко, вашите те търсят".

Самият Никола Минчев бе аплодиран на излизане от сградата.

"Мисля, че само мога да благодаря на опозицията за това. Не, не на опозицията - на новото мнозинство", заяви той. "Това правим за вас и ви благодарим за всичко, което правите за нас, най-искрено" - допълни той, визирайки актуализацията на бюджета, която се гледа в НС в този момент - вече в компанията на току-що излезлия от НС финансов министър Асен Василев.

На протеста има и много депутати от все още управляващата коалиция. В почивката, излезе и цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната" - народните представители се строиха на стълбите пред парадния вход под викове "Победа".

Появи се и премиерът Кирил Петков. Който с мегафон се качи на уличната лампа, за да обяви:

"Приятели, здравейте. Докато сме всички заедно тук, няма страшно. Това което се случи днес е само малка стъпка по пътя към победата. Ще си завоюваме отново държавата. Ние сме много, ние сме заедно, няма къде да ходят".

"Предстои ни вот на недоверие. Това е една от стъпките, които ще минем и ще я преминем."

Малко след това Йорданов реши да се отзове на "призивите" и излезе на входа на парламента. Буквално за няколко секунди. Бе посрещнат не особено ласкаво, като срещу него полетяха кенчета, боклуци и дори бутилки, но полицията не му даде да слезе сред хората (ако е имал такова намерение изобщо) и той се върна обратно в сградата. Където коментира, че всеки имал право на протест.

Тошко Йорданов се прибира безславно в парламента, след като протестът го посрещна с кенчета, бутилки и боклуци. Стопкадър бТВ

Около 20:30 ч. шествието се пренесе към т.нар. депутатски вход - откъм градинката, където се бе събрала групата на "Възраждане" начело с лидера Костадин Костадинов - в опит да си тръгне. Но нямаше как. "Волен 2" - скандираха хората по адрес на варненската партия.

"Рублите за вас, България за нас!", бе друго послание към Костадинов и компания.

Другата сряда се очаква още едно шествие - по същото време и на същото място.