Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в зала от ATP 500 във Виена с награден фонд 2,49 милиона евро.

Първата ни ракета надделя над Маркос Хирон (САЩ) с 6:3, 4:6, 6:4 за точно два часа. С успеха 31-годишният българин си осигури изкачване с най-малко четири места в световната ранглиста до 28-ото.

За място на финала Димитров очаква водача в схемата Даниил Медведев, справил се с поставения под номер 6 Яник Синер (Италия) - 6:4, 6:2.

Днес Григор започна силно и след ранен брейк поведе с 3:0 гейма, а след това запази аванса си до края на първия сет. Димитров доминираше сериозно срещу 58-ия в света американец, като направи общо 16 печеливши удара срещу едва един на противника и загуби само две точки от 22 разиграни при собствен сервис, а при първото си подаване той беше перфектен със 17 от 17.

Втората част беше много по-оспорвана и равностойна. При 1:1 гейма българинът пропиля аванс от 40:15 при сервис на съперника, а след това Хирон стигна до първите си възможности за пробив също при 40:15 и се възползва от втората, за да поведе с 3:1. Димитров, обаче, веднага върна брейка, след което изравни за 3:3.

Хирон все пак взе сета след късен пробив в десетия гейм.

В решаващата трета част хасковлията реализира брейк за 2:1, но веднага след това загуби предимството си. Димитров все пак проби отново за 5:4 и това се оказа решаващо. Довърши съперника си с гейм на нула.

Българинът завърши срещата с 11 аса срещу само 5 за Хирон и с 41 печеливши удара срещу 16 на американеца.

Така той си осигури трети полуфинал за сезона след турнира в Мелбърн през януари и Мастърса в Монте Карло в средата на април. Това е първо достигане до тази фаза за него в зала от 2020 г. насам.