Въпреки сериозния натиск от страна на ГЕРБ и ДПС дебатите и гласуването на вота на недоверие да се проведат светкавично, все пак се очаква това да се случи другата седмица. Двете формации настояваха за свикване на извънредно заседание в неделя за провеждане на дебатите, като според процедурата гласуването трябва да е на следващия ден. Но в крайна сметка това не е било допуснато. Сега се очаква свикване на извънредно заседание на Народното събрание следващия вторник - за дебатите. И съответно - за гласуване в сряда. 

Още вчера искането на опозицията, която на практика вече може да се счита за мнозинство в парламента, предизвика конфликт. ГЕРБ настоя за извънредното заседание в неделя, не само за дебатите по вота, но и за приемане на процедурни правила за избор на нов председател на парламента.

Както е известно, вчера "новата коалиция" - "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" отстрани от поста председателя Никола Минчев. Така сега временно изпълняващ длъжността председател, както е по правилник, е зам.-председателят на НС от най-голямата парламентарна група - в случая "Продължаваме промяната" - Мирослав Иванов. От когото и зависи насрочването на вота.

Предложението н ГЕРБ, направено от председателката на групата Десислава Атанасова вчера бе залата да гласува. Но председателстващият заседанието в този момент Кристиан Вигенин отказа да го подложи на гласуване, тъй като според правилника проектът на решение трябва да бъде внесен първо в деловодството.

За да падне правителството са необходими 121 гласа, с които "новата коалиция" разполага. Макар днес от парламентарната група на "Има такъв народ" да се отцепи шести депутат, ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" разполагат с общо 125 гласа. 

Не се знае обаче дали след вчерашното "фиаско" покрай свалянето на Минчев от поста и последвалото шествие в подкрепа на кабинета, групата на Станислав Трифонов няма да оредее с още 5-6 народни представители, за които депутати твърдят неофициално, че обмислят напускане.

Що се отнася до избора на нов председател на Народното събрание - той е оставен за след гласуването на вота.